Van Pieterson en Van Rijswijk winnen het Open Nationaal Kampioenschap Kustvissen 2023

Jan van Pieterson heeft afgelopen zaterdag het Open Nationaal Kampioenschap Kustvissen Heren 2023 in de categorie 55+ gewonnen. Jurgen van Rijswijk zette in de 55- categorie het beste resultaat neer. Dankzij deze overwinningen mogen Van Pieterson en Van Rijswijk zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

In de 55+ categorie was sprake van een tweestrijd tussen Jan van Pieterson en Frank Dekker in de 55+ categorie. Beide heren vingen een gelijk aantal exemplaren (36 stuks), maar het formaat dat Van Pieterson ving was net een slagje groter. Hierdoor verzamelde hij kostbare punten, die hem de overwinning opleverde.

Extra speciaal

“Afgelopen zaterdag viel alles op z’n plek. Deze overwinning betekent veel voor mij. Ik vis al lang mee en eindig regelmatig in de top-10, maar zo’n overwinning is extra speciaal”, zegt Jan van Pieterson, die direct na aankomt op zijn stek doorhad dat hij wel eens een goed resultaat kon neerzetten. Met een vooruitziende blik had hij de week ervoor al de overwinning tegen zijn vismaten aangekondigd.

Bot en wijting vangen

Op circa 60 meter afstand lag een diepere kuil en daar maakte de inwoner van Sint-Maartensdijk optimaal gebruik van. “Ik viste mijn aas boven het werpgewicht en ving zowel wijting, bot, maar ook zeebaars en schar. Om gericht bot en wijting te vangen – want deze waren het meest talrijk aanwezig – gebruikte ik zeepieren, tapjes, slikken en witjes.”

Op de wedstrijddag zelf worden die winnaars ook in het zonnetje gezet: het podium is terug van weggeweest

Goede stekloting

“Het strand bij Noordwijk ken ik goed vanwege de vele clubwedstrijden waar ik aan deelneem”, zegt Jurgen van Rijswijk tevreden na zijn overwinning in de 55- categorie. “Het is een grillig strand waarbij de juiste stekloting belangrijk is. Gelukkig lootte ik een goede stek”. De man uit Maasluis profiteerde daar optimaal van en ving 31 exemplaren. “Het dagresultaat was opvallend gezien het seizoen, want ik ving slecht één wijting, vier scharren en het overgrote deel van de vangst bestond uit een mix van kleine zeebaars en botten”.

Direct de vis gevonden

“Vanaf de eerste worp lag mijn montage direct tussen de vis. Daardoor haalde ik de eerste twee uur elke keer vis binnen. Het derde uur viel de beet echter compleet weg, maar tijdens het afsluitende uur waren de vissen weer terug”, legt Van Rijswijk uit. “Het is altijd leuk om te winnen”, besluit de kersverse Nederlands kampioen, die wel een kritische noot plaats op het deelnemersaantal (26 vissers) in zijn categorie. “Het liefst vis ik een kampioenschap met een heel groot deelnemersveld, zoals vroeger wel eens met 250 vissers of meer werd gevist. Dat geeft een titel net wat meer glans”.


Het podium bij de 55+ categorie.

Top-3 categorie 55+

  1. Jan van Pieterson, 918 vangstpunten;
  2. Frank Dekker, 871 vangstpunten;
  3. Andre Piters, 741 vangstpunten.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Top-3 categorie 55-

  1. Jurgen van Rijswijk, 842 vangstpunten;
  2. Laurence Pijnen, 765 vangstpunten;
  3. Arjan Marijs, 707 vangstpunten.

Klik hier voor de volledige uitslag.

De sportvissers op het podium ontvangen tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala, op 16 december, de bekende Delftsblauwe borden en een medaille als blijvend aandenken.

Dit is het ONK Kustvissen Heren

Het Open Nationaal Kampioenschap Kustvissen Heren 2023 zijn twee individuele wedstrijden die tegelijkertijd worden gevist. Na afloop wordt namelijk zowel voor de 55- als de 55+ categorie een eindklassement opgemaakt.

  • Deelname is alleen mogelijk door kwalificatiewedstrijden georganiseerd door verschillende hengelsportfederaties.
  • De beste 40% van de einduitslag per kwalificatiewedstrijd is gerechtigd om deel te nemen aan deze, door Sportvisserij Nederland georganiseerde, finale.
  • Iedereen kan meedoen, mits je lid bent van een bij Sportvisserij Nederland aangesloten vereniging.
  • De top tien van de beide einduitslagen behoren automatisch tot de Nationale Selectie waaruit de bondscoaches een selectie maken voor het WK voor landenteams.

Snel op de hoogte

Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Share this post