Verdeel de taken binnen je vereniging met commissies

Bij veel hengelsportverenigingen zijn bestuurders niet alleen bestuurlijk actief, maar ook in de uitvoering. Naast voorzitter of secretaris ben je ook viscoach, wedstrijdleider of controleur. Bestuurders hebben het mede daardoor vaak druk. Met commissies kan het werk beter verdeeld worden en worden bestuurders ontlast.

Als bestuurders ook erg actief zijn in de uitvoering, bestaat het gevaar van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’, zeker als maar weinig leden zich laten zien op de algemene ledenvergadering. Het bestuur stuurt als het ware zichzelf aan en moet vervolgens ook zelf controleren of de uitvoering naar behoren is verlopen. Niet goed voor de betrouwbaarheid van de organisatie en een uitputtingsslag voor jou als bestuurder. Splitsing tussen besluitvorming en uitvoering draagt bij aan kwaliteit van bestuur.

Taken van commissies

In een commissie voeren één of meerdere vrijwilligers specifieke taken uit. In volgorde van mate van voorkomen kennen hengelsportverenigingen wedstrijd-, controle-, jeugd-, viswaterbeheer-, activiteiten-, karper- en roof- en/of vliegviscommissies. De enige verplichte commissie in een vereniging is de kascommissie, die de boeken controleert. Dat is bij wet zo geregeld.

Hulpmiddelen: direct aan de slag

Voor verenigingen hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, waarmee je als vereniging direct aan de slag kan. Meer informatie over de commissies is te vinden in dit infoblad (pdf).

Share this post