Verdwaalde vissen gevangen

Ook vissen verdwalen weleens en moeten dan een handje worden geholpen, zoals in december met twee ‘vreemdelingen’ uit het zoute water. Bij Ouddorp spoelde een levende blauwe haai aan op het strand, terwijl in een haven bij Texel een maanvis werd aangetroffen.

Dobberend in een hoekje van de NIOZ-haven op Texel lag de maanvis waarschijnlijk op krachten te komen. De vissen komen wel vaker voor in de Noordzee, maar horen eigenlijk thuis in open zee. Dit exemplaar was dus écht verdwaald. De kans is groot dat de maanvis ter hoogte van Schotland per ongeluk links- in plaats van rechtsaf is gezwommen op zijn tocht vanuit het Noordpoolgebied. Zo is het dier uiteindelijk al dwalend bij ons voor kust beland.

Relatief klein

Met een lengte van zestig centimeter was de maanvis bij Texel
een relatief klein exemplaar. De vissen groeien hun hele leven door en kunnen wel vier meter lang worden. Ze wegen dan maar liefst een ton! Bij natuurcentrum Ecomare op het eiland – waar ook zeehonden worden opgevangen – kreeg de maanvis een nieuw thuis in een aquarium. In december was het centrum nog dicht voor bezoekers, maar misschien dat het dier inmiddels ook van dichtbij te bewonderen is. 

Blauwe haai

Ook op het strand van Ouddorp stuitten wandelaars in december op een verdwaalde ‘bezoeker’ die nog leefde. Daar ging het om een 1,86 meter lange blauwe haai. Deze gestroomlijnde rover – die wel 20 jaar oud en vier meter lang kan worden – leeft van nature onder meer in de Middellandse Zee en maakt slechts sporadisch een uitstapje naar de Noordzee. Het aangespoelde exemplaar werd meerdere keren terug in het water geplaatst, maar belandde telkens weer op het strand. Ten einde raad werd besloten het dier naar Diergaarde Blijdorp te brengen, waar verzorgers zich over hem ontfermden. Een klein weekje later werd de haai weer losgelaten in zee.

Share this post