Verschillende koi ziektes herkennen

Verschillende koi ziektesWat voor verschillende koi ziektes zijn er?

De koi is een van de mooiste vissoorten om te hebben in de vijver. De koi is daarom ook erg populair. Echter zit er ook een keerzijde aan, want de koi is een kwetsbare vis en gevoelig voor stress, mogelijke verwondingen en ziektes. Het is voor de genezing belangrijk om een ziekte in een vroeg stadium te herkennen en daarom geven we hieronder een aantal symptomen waaraan je een mogelijk aandoening kunt herkennen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom eerst een aantal tips om ervoor te zorgen dat de koi in goede gezondheid is:

 • Geef kwalitatief goed voer, zoals bijvoorbeeld onze Sanikoi
 • Controleer regelmatig de waterwaardes van de vijver en houd ze op peil. Lees hiervoor ook ons blog Waterwaarden van de vijver meten.
 • Zorg voor een zeer goed filtersysteem en voldoende zuurstof in de vijver.
 • Koop de koi bij erkende dealers en houd niet te veel koi in de vijver. De regel is ongeveer 1 koi per 1000 liter water. Koi overnemen van een andere vijver is mogelijk, maar laat de koi dan altijd testen op parasieten en wormen.
 • Ververs regelmatig 10 tot 20% van het vijverwater

 

Als je deze tips in ogenschouw neemt, dan is de kans op afwijkend gedrag of ziektes kleiner. Hieronder vind je een aantal symptomen die kunnen duiden op ziektes bij de koi. Let op, het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat de koi ziek is. Het is daarom belangrijk om wekelijks goed naar je koi te kijken. Mochten bepaalde symptomen aanhouden, dan is het zaak om actie te ondernemen.

 

Wat voor koi ziektes zijn er?

 

De koi schuurt langs de muur of langs de bodem

De kans is aanwezig dat de koi last heeft van parasieten. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar als dit gedrag aanhoudt, dan is het raadzaam om een afstrijkje te laten nemen van de huid en deze te laten onderzoeken op parasieten.

 

De koi is aan het springen en flitsen

Dat een koi af en toe hoog uit het water springt is niet zo gek. Houdt dit gedrag echter aan, dan kan het zijn dat de koi zich niet prettig voelt in het water. Zeker als er meerdere vissen beginnen te springen is het raadzaam om de waterkwaliteit te testen en ook een afstrijkje van de koi te nemen. Flitsen wil zeggen dat de koi door een snelle beweging op zijn zij gaat zwemmen of dat je de onderkant ziet. Dit gedrag hoeft niet erg te zijn, maar het wel is belangrijk dat je de koi in de gaten houdt. Blijft de koi flitsen, dan is het raadzaam om een afstrijkje te nemen en te laten onderzoeken op parasieten.

 

Koi ligt stil in een hoekje en zwemt bijna niet

Als een koi zich afzondert, niet met de groep mee zwemt en niet eet dan is de kans heel erg groot dat er sprake is van een parasiet, een virus of bacterie. Het is zaak om snel te handelen en de koi in quarantaine te zetten. Met microscopisch onderzoek kan de oorzaak bepaald en behandeld worden.

 

Koi zwemt hele tijd aan de oppervlakte

Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn:

 • De kans is groot dat er sprake is van zuurstoftekort. Controleer je luchtpomp en zorg eventueel direct voor meer zuurstof. Dit is helemaal het geval als er meerdere koi aan de oppervlakte zwemmen.
 • Controleer de PH waarde van het water. Het kan zijn dat deze te laag is, is de waarde goed, controleer ook op ammonia en nitriet
 • Als laatste kun je kijken naar de kieuwen van de koi. Zie je hier iets raars, dan kan het zijn dat de koi last heeft van een parasiet. Behandel dan de koi met Sanikoi Wormex.

 

Koi heeft last van uitpuilende ogen

Uitpuilende ogen kunnen de volgende oorzaken hebben:

 • Vetophoping achter de oogkas
 • Weinig vitamines door slechte voeding
 • Er is sprake van buikwaterzucht, dit is makkelijk te herkennen doordat de schubben van de koi ook open zullen gaan staan en de buik van de Koi bol is.
 • Oog beschadiging

In veel gevallen is het noodzakelijk om snel te handelen, zeker wanneer meerdere koi het zelfde probleem hebben

 

Koi heeft last van rode aderen

Rode aderen is een duidelijk teken van stress bij de koi. De stress kan worden veroorzaakt door slechte waterkwaliteit, de koi is van iets geschrokken (zoals een reiger of kat) of hij heeft last van een parasiet of bacterie. Het is belangrijk om de koi in de gaten te houden en mochten de rode aderen blijven, dan is het zaak om een afstrijkje te nemen. Neem je de stress weg, dan zullen de rode aderen ook weer verdwijnen.

 

Koi heeft last van rode vlekken of wormachtige draadjes

De kans is groot dat je koi last heeft van wormen. Deze parasiet is erg vervelend en de koi moet snel worden behandeld. Plaats de koi in een quarantaine bak en probeer de zichtbare wormen te verwijderen. Behandel daarnaast de koi met Sanikoi Wormex

 

Koi heeft last van witte of wat donkere puntjes

De koi heeft hoogstwaarschijnlijk last van een parasiet. Dit kun je checken door middel van een afstrijkje. Het is ook raadzaam om Sanikoi White Spot te gebruiken.

 

Uitstaande schubben

Uitstaande schubben kunnen veroorzaakt worden door vochtophoping achter het schubzakje, bijvoorbeeld door buikwaterzucht, parasitaire aandoeningen, bacteriële infecties of wonden. Plaats de koi in een quarantaine bak en laat de koi controleren op parasieten, infecties of wonden.

Koi ziektes herkennen

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om je koi altijd te controleren op afwijkend gedrag, zoals vinnen bij het lichaam houden, heel erg happen naar lucht, niet eten of afzonderen. Dit gedrag duidt erop dat er iets aan de hand is. Als je er op tijd bij bent, dan is een ziekte te voorkomen of goed te behandelen. Wij hebben een speciaal diagnoseformulier ontwikkeld die je kunt gebruiken bij de bepaling van de aandoening. Deze kun je meenemen naar de visdokter. Vraag het diagnoseformulier bij ons aan via Facebook of de mail.

Heb je vragen over dit artikel of een andere vraag? Ga dan naar onze veelgestelde vragen pagina of stel je vraag op onze Facebook pagina. Vond je het artikel interessant? Deel deze dan op Facebook!

The post Verschillende koi ziektes herkennen appeared first on Velda.

Share this post