Vijver winterklaar maken

Het mooie nazomerweer van dit weekend biedt een prima kans om de vijver in orde te gaan maken voor de winterperiode. Het juiste onderhoud in het najaar zorgt ervoor, dat de vijver volgend voorjaar geen last van slechte plantengroei of groei van algen krijgt. In dit artikel leest u, wat belangrijk is bij het winterklaar maken van de vijver.

Vijver winterklaar maken: bladinval beperken

Inwaaiende herfstbladeren maken het vijverwater erg voedselrijk. Dit zorgt voor groei van algen in de volgende jaren. Zorg er daarom voor, dat deze bladinval zo min mogelijk is. Dit kunt u doen, door een fijnmazig net over de vijver te spannen. Heel geschikt -en voordelig- is een net dat ook gebruikt wordt om fruitbomen te beschermen tegen vogels.

vijver winterklaar maken
Net over de vijver: bladinval beperken helpt de vijver winterklaar maken.

Dode plantdelen verwijderen, planten snoeien

Bladeren van de waterlelie en andere waterplanten sterven af in de herfst. Ook dit dode blad maakt het vijverwater voedselrijk. Verwijder daarom afgestorven plantdelen, zoals gele waterleliebladeren. Ook moerasplanten kunt u in deze tijd van het jaar terugsnoeien. De zuurstofplanten kunt u het best tot 10-15 cm onder de wateroppervlakte terugsnoeien.

Waterhardheid op peil brengen

In het najaar en de winterperiode valt er relatief veel regen in de vijver. De waterhardheid loopt hierdoor flink terug. Wanneer de waterhardheid te laag wordt, kunnen de zuurstofplanten in het volgend voorjaar niet goed uitlopen. De vijver krijgt dan last van alggroei.

Verhoog daarom altijd voor de winterperiode de waterhardheid van de vijver met een langwerkende hardheidsverbeteraar. Een zeer geschikt middel hiervoor is Mineral Clay.

Eventueel: draadalgen bestrijden

Draadalgen groeien langer door dan de gewone waterplanten. Hierdoor kan een vijver in het najaar nog steeds last hebben van draadalgen. Door -nog vóór de winterperiode- draadalgen te bestrijden, is de kans op een explosieve groei van draadalgen in het voorjaar een stuk kleiner.

Tot slot

Met het onderhoud zoals hierboven beschreven zorgt u er voor, dat uw vijver op de juiste manier de wintermaanden ingaat. Hierdoor kan de vijver het volgend voorjaar weer goed van start gaan. De basis voor een mooie vijver in het volgend jaar legt u al in het najaar.

Bekijk ook onze speciale najaarsaanbieding.

Share this post