Groen water in je vijver | algen

Algen zijn een soort planten die op natuurlijke wijze in het water voorkomen. Niet alleen in vijverbakken, maar ook in zwembaden enz. Algen zijn in principe geen probleem voor de vissen en planten in het water. Het grootste probleem van algen is dat het water zo vies lijkt en je de vissen niet kunt zien en daarvoor heb je natuurlijk niet zo’n mooie vijverbak aangeschaft. Er zijn verschillende soorten algen maar ze hebben 1 ding gemeen en dat is dat ze het water vies maken en enorm snel kunnen groeien.

Waarom houden mensen niet van groen water in hun vijverbakken

Terwijl de vissen eigenlijk blij zijn met de algen in het water, verpest het het mooie effect van de vijverbakken. Je kunt tenslotte niks meer zien en je vijver ziet er uit als diaree. Dat is dus de reden dat we eigenlijk geen algen in het water willen hebben. Maar wat kunnen we er aan doen?

Hoe komt het dat algen zo snel kunnen groeien

Algen groeien voornamelijk in de zomer maanden. Vooral als de dagen lang en warm zijn. In de winter maanden gaan de algen dood en heb je meestal het mooiste water. Maar doordat ze zo snel en gemakkelijk groeien is slechts 1 dominant plantje genoeg om in de zomer maanden de vijverbakken weer te voorzien van mooi groen water.

Omdat algen snel groeien in warm water zie je ook meer algen in vijverbakken die in de zon staan. Omdat het water sneller warm wordt groeit de alg harder. Of de vijverbakken nu diep of ondiep zijn, algen groeien snel en gemakkelijk in alle soorten vijverbakken. Het kan  zelfs zijn dat in diepe vijverbakken de algen sneller groeien omdat ze helemaal diep in de vijverbak makkelijker overleven.

Natuurlijk hebben algen ook voeding nodig om te groeien. De algen leven van de nitraten en fosfaten in het water. Vijverbakken die dit niet goed op orde hebben, hebben dus meer last van algen dan vijverbakken die wel regelmatig gecontroleerd en bijgestuurd worden. Meer hierover kun je lezen in het stukje over de Vijverbakken en PH-waarde

Hoe houden we de algen onder controle in onze vijverbakken

Eigenlijk is het heel eenvoudig om de algen onder controle te houden in onze vijverbakken. Daarbij is het ook van belang of het water stilstaand is of dat er beweging zit in het water dmv b.v. een waterval of circulatiepomp

Tips voor waterbakken met stilstaand water

  • Zorg ervoor dat de vijverbak niet in direct zonlicht ligt.
  • Maak gebruik van chemicaliën die ervoor zorgen dat de algen worden gedood.
  • Plant vijverplanten die de vestigingsmogelijkheden van algen overnemen, leg wat stro of hooi in het water dat langzaam afbreekt, en zorg voor nuttige bacteriën die het water zal ontdoen van de voedingsstoffen voor algen.

Tips voor vijverbakken met “levend” water

De algen in levend water kunnen onder controle gehouden worden met speciale UV lichten. De laatste tijd zijn deze erg populair geworden omdat ze makkelijk te installeren zijn en heel goed werken. Samen met het gebruik van biologisch of een mechanische filter worden alle algen gedood en zorgen ervoor dat het water er prachtig bijligt in de zomermaanden.

Share this post