Visatlas van Nederland – nieuw in de webshop

Nederland is één van de waterrijkste landen van Europa en vormt een belangrijke toegangspoort voor trekvissen die vanuit zee tot wel honderden kilometers stroomopwaarts zwemmen om zich voort te planten en op te groeien. In de onlangs verschenen nieuwe Visatlas van Nederland lees je waar de tachtig vissoorten uit het Nederlandse binnenwater voorkomen, hoe ze leven en wat de laatste ontwikkelingen zijn.

Vanzelfsprekend komen in de visatlas ook vissoorten aan bod die voor de sportvisser interessant zijn. Zo is middels een kaart plus verspreidingstrend te zien dat de Europese meerval aan een ware opmars bezig is in ons land. Soorten als snoekbaars en kolblei  nemen juist af, waarschijnlijk als gevolg van een verbeterde waterkwaliteit – deze soorten hebben een voorkeur voor troebel
water.

De kopvoorn, een sterke vis uit stromend water, profiteert juist van het schonere water en het herstellen van de natuurlijke loop van beken en riviertjes. Met name in Limburg en Noord-Brabant komt hij weer steeds meer voor.


Trend meerval

 

Handige overzichten

 
Naast de soortbesprekingen met de verspreidingskaarten, trends en informatie over herkenning, leefgebied & levenswijze, voorkomen en bedreigingen en bescherming staat de visatlas ook vol met handige overzichten. Wanneer en op wat voor ondergrond paaien de verschillende soorten?

In welke perioden migreren de trekvissen? Wat eten vissen precies? Naast de sportvissen behandelt de visatlas veel meer – vaak kleinere – soorten zoals de beekdonderpad, het vetje en de kleine modderkruiper.

 

Maximum lengtes

 
Uit de bijna vier miljoen door vrijwilligers, professionals, beroepsvissers, sportvissers en andere bronnen verzamelde waarnemingen zijn per soort de voor Nederland bekende maximum lengtes vastgesteld. Hierbij zijn hengelsportrecords opgenomen, maar regelmatig
zijn er vanuit andere bronnen grotere vissen bekend.

Zo staat het BNRZ-record voor Atlantische forel (zeeforel) op 85 cm terwijl het grootste in Nederland bekende exemplaar maar liefst 102 cm meet. Records zijn er uiteraard om gebroken te worden: zo werd het record Europese meerval tijdens het schrijven van de visatlas meerdere keren aangescherpt.

Must have

De Visatlas van Nederland is samengesteld door RAVON en Sportvisserij Nederland en wordt uitgegeven door uitgeverij Noordboek. Het is een must voor iedere sportvisser die meer kennis wil opdoen over vissen.
Daarnaast bevat het boek honderden foto’s van de verborgen wereld onder de waterspiegel. De visatlas is voor € 37,95 verkrijgbaar in de boekhandel. De visatlas is ook verkrijgbaar in onze webshop. De eerste 300 exemplaren worden aangeboden met 10 euro korting, dus je betaalt slechts € 27,95. Deze aanbieding geldt zolang de voorraad strekt.

Lees ook:

Share this post