Visionair nummer 61 is uit!

Visionair no. 61 is alweer verschenen. Deze keer weer vol met verhalen over reislustige brasems, terugkeer van de steur, wat schubben je vertellen, de WRFC conferentie over vis, bescherming van beekvissen, sportvissen tegen PTSS en meer!

Reislustige brasems

De brasempopulatie in het IJsselmeergebied neemt al jarenlang gestaag af. Aan de hand van diverse onderzoeken proberen onderzoekers inzicht te krijgen in het gedrag van deze vissoort en ontwikkelingen in de brasempopulatie in het IJsselmeergebied en aanliggende wateren. Deze kennis moet uiteindelijk ook bijdragen aan duurzame vangstquota voor brasem door de beroepsvisserij.

Actie voor de steur

De steur kwam ooit massaal voor in Nederlandse wateren, maar stierf in 1953 in ons land uit. Een herintroductieprogramma moet het tij keren.

Sinds 2009 werken ARK NatuurontwikkelingWNF en Sportvisserij Nederland aan de terugkeer van de Europese steur in de Rijn. Daarbij trekken ze samen op met de overheden van Frankrijk en Duitsland, de sport- en beroepsvisserij en talloze andere stakeholders.

Wat schubben vertellen

Geef hem een schub van bijvoorbeeld een karper en Johan Aerts vertelt je meer over de stressniveaus die de vis heeft doorgemaakt. Het lab van de neuro-endocrinoloog is een nieuwe informatiebron voor viskwekers, waterbeheerders en sportvisserijorganisaties. “Schubben kunnen ons meer vertellen over hoe het met een vis gaat.”

Lelystad heeft het; Uniek vispark in de Flevopolder

Toms Creek is in zeventien jaar uitgegroeid van een forellenvijver tot een vispark met vijftien visvijvers. Het acht hectare grote complex tussen Lelystad en de Oostvaardersplassen – een unieke plek in Nederland – blijkt het succesverhaal van een avontuurlijke ondernemer met een hart voor vissen.

Viswijvenpraat

De statistieken zijn duidelijk: de laatste tijd gaan steeds meer mensen sportvissen, het aandeel vrouwen met een hengel in de hand aan de waterkant gaat omhoog.

Aanjager voor de stijging in het algemeen is natuurlijk COVID-19. Vissen is een van de buitensporten waarbij de coronaregels goed zijn na te leven. Daarbij: als je vanwege die regels niet de grens over kan, is het fijn om die hengel van vroeger weer eens uit de schuur te halen.

De ene voorn is de andere niet

Onderwater is de blankvoorn (Rutilus rutilus) voor mij als duiker goed te benaderen. Meestal zwemt deze vis in schooltjes met baars van hetzelfde formaat, vooral wanneer het kleinere vissen betreft. Tijdens een nachtduik zijn ze nog eenvoudiger te fotograferen en rustend op de bodem lijken ze zelfs onverstoorbaar.

Stroming is leven: droogte bedreigt stromingminnende vissen

In beken zijn stromingminnende soorten in de droge periode 2018 – 2020 sterk afgenomen. In een aantal beken voeren waterschappen extra water aan om stroming te behouden en zo beekvissen te beschermen. Voor een meer structuele oplossing moeten beekdalen natuurlijker worden ingericht en grondwaterstromen hersteld.

Confereren over vis

Sportvisserij Nederland kijkt terug op een geslaagde negende editie van het World Recreational Fishing Conference, de eerste editie die vanwege het coronavirus volledig online werd gehouden.

Vissen voor verwerking: sportvissen als remedie tegen PTSS

De Engelse organisatie iCarp heeft in samenwerking met de Universiteit van Essex een succesvol programma ontwikkeld voor het behandelen van mensen die lijden aan PTSS. Uit onderzoek blijkt dat dit programma effectiever is dan de gangbare gespreksessies met psychologen.

Zalm 2.0 : De lotsverbondenheid met Salmo salar

De zalm is een iconische vis. Niet alleen door zijn treklust waarbij hij springend watervallen en stroomversnellingen neemt, maar ook als consumptievis. Je kunt er boeken over volschrijven en dat hebben Mark Kurlansky en Lars Kvamme gedaan. En hoe!

Kansen voor de elft

Op 1 juni dit jaar werden voor het eerst in de historie elftenlarven losgelaten in Nederland. De visjes kregen hun vrijheid bij de Waalbrug in Nijmegen. Deze uitzetting is een initiatief van de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) en werd onder meer uitgevoerd door ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland.

Samen weet je meer: vrijwilligers leveren bijdrage aan visonderzoek

Werken met vrijwilligers zit in het DNA van RAVON. Sinds de jaren ’80 verzamelen enthousiastelingen zich met als missie om samen soorten te beschermen. Samen bereik je immers veel meer dan in je eentje. Het samen tellen telt op.

Bron: Visionair

Share this post