Visles op school: ‘Ze moeten weg van die schermen’

Journalist Gert Kramer van het AD was deze zomer aanwezig bij een visles in Harfsen. Vismeester Wim Langeler gaf de les aan groep 7 en 8 van de Beatrix School en nam de leerlingen daarna mee naar de waterkant. De kinderen vonden het prachtig en elke vangst werd met luide kreten begroet. Lekker even weg van de iPad of laptop!

Vissen. Dat is toch die activiteit waarbij grijze mannen vanuit een campingstoeltje naar hun dobber zitten te turen? Daar zit wel wat in, moet Vismeester Wim (68) toegeven. Hij vist al zijn hele leven en is lid van Hengelsportvereniging (HSV) Laren-Lochem. Wim is sinds 10 jaar ‘Vismeester’, na een opleiding bij Sportvisserij Nederland. “Kinderen moeten achter die computer vandaan”, vindt Wim. “En daar proberen wij ze bij te helpen. Lekker de natuur in. Vandaag kan dat gelukkig weer voor het eerst sinds dik twee jaar, het begin van de corona-uitbraak. Hopelijk krijgen visclubs aanwas van leden door al die enthousiaste kinderen. Want wij kunnen wel wat verversing gebruiken.”

Kinderen van de Beatrix School bewonderen en fotograferen elkaars vangst. Foto Arjan Gotink.

Visles is gratis

De Vismeesters geven in heel Nederland vislessen op basisscholen. Die kunnen gratis een visles binnen hun muren halen. De kinderen van de Beatrix School hebben net een theorieles achter de rug van Vismeester Wim. Die heeft ze haarfijn uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een haakje uit de bek van een vis haalt, zonder die te verwonden. En duidelijk gemaakt hoe je een vis oppakt om er vervolgens trots mee te showen voor de onvermijdelijke ‘trofeefoto’.

Share this post