VISpas Hotspot: Zwarte Water (Overijssel)

Het Zwarte Water loopt van de Zwolse stadsgrachten tot het Zwarte Meer en staat uiteindelijk direct in verbinding met onder andere het IJsselmeer. Deze twintig kilometer lange rivier biedt roof-, wit- en karpervissers veel variatie.

Het Zwarte Water vormt samen met de Overijsselse Vecht, diverse aangetakte kolken, strangen en weteringen één groot waterstelsel. Als VISpashouder mag je hier nagenoeg overal vissen, maar check voor de zekerheid via de gratis VISplanner App eenvoudig de precieze locaties waar je wel en niet mag vissen (evenals het looprecht en de bijzondere bepalingen).

De bootvisser kan haast overal in dit gebied terecht, voor de kantvisser is de zone tussen Zwolle en Hasselt (Hasselterdijk en Zwolsedijk) het meest interessant.

 

Witvis

 
Blankvoorn vormt de hoofdmoot van de vangsten voor witvissers, al maak je ook kans op kolblei of een forse brasem (die laatste soort
laat zich in het voorjaar het beste vangen). Let op dat je op gedeeltes waar de oever is verstevigd met keien met de vaste hengel ver genoeg uit de kant vist, anders vang je tussen de stenen aan de lopende band zwartbekgrondels.

Vanaf circa tien meter uit de oever ligt er minder steenstort en kun je gerichter witvis vangen – eerst goed peilen is daarbij wel essentieel! Afhankelijk van de stroming volstaat een 1- tot 2-grams dobber.

Ondiepe platen voor rietkragen aan de overzijde van het water zijn van het voorjaar tot het najaar ook goede stekken. Die bevis je met de feederhengel en speedkorven van 30 tot 60 gram, al lukt dat niet op alle stukken van de rivier: soms is die wel 150 meter breed en zijn de ondiepe zones aan de overzijde vrijwel niet te bereiken.

Bij druk scheepvaartverkeer kun je overigens beter ‘halverwege’ vissen, anders dien je bij elke boot de montage binnen te draaien.

Karper

 
Het Zwarte Water staat vanwege de uitgestrektheid en behoorlijk reislustige karperpopulatie bekend als een vrij lastig water. Het is wel een interessante rivier voor de karpervisser: de gemiddelde karper weegt zo’n 25 pond, maar je maakt kans op nog veel zwaardere vissen.

Kantvissers boeken de beste vangsten in de vaargeul (die gemiddeld vier meter diep is), maar het vinden van een goede stek is
geen sinecure. Een paar keer voorvoeren kan lonen, maar de vissen naar een bepaald gebied lokken en daar vasthouden blijkt in de regel erg lastig te zijn. Ook omdat rivierkreeften zich soms massaal op het aas en voer storten. Gebruik daarom grote, harde boilies als haakaas en vergeet niet de speciale antikreeften wrap om je boilie mee in te kunnen pakken als de situatie daar om vraagt.

 

Roofvis

 
Op het Zwarte Water kun je alle Nederlandse roofvissoorten verwachten, maar snoek en baars voeren de boventoon – met daarbij kans op XL-exemplaren. Het grillige bodemverloop – ondiepe platen, taluds en diepe gaten (tot 7 meter) – leent zich prima voor het werpen met pluggen, softbaits en spinners.

Vanaf de binnenstad tot de buitenwijken van Zwolle vormen de kades aan het Zwarte Water het werkterrein van de streetfisher. Voor de bootvisser zijn er twee trailerhellingen waar gratis gebruik van kan worden gemaakt. Die vind je bij Zwolle (Holtenbroekerdijk 98) en Hasselt (Van Nahuysweg 1C).

Vanuit de boot wordt er vooral verticaal gevist en getrold met kunstaas, al vraagt die laatste techniek vanwege het bijzonder onregelmatige bodemprofiel wel om een goede dieptekaart.

Toegankelijkheid

Diverse hengelsportverengingen en Sportvisserij Oost-Nederland hebben langs het Zwarte Water speciale visplekken gerealiseerd. Net buiten Zwolle (Hasselterdijk 49) liggen dertig stekken, waarvan de eerste steiger helemaal als mindervalide visplaats is ingericht (inclusief parkeerplaats). Ook bij Hasselt (Cellemuiden 43 – looprecht H.S.V. Het Zwarte Water) en Genemuiden (Sasdijk 14) kan je op
betonplaten een hengeltje uitwerpen.

Share this post