VISpas Hotspots: Hoge vaart (Flevoland)

De 62 kilometer lange Hoge Vaart loopt vanuit het Ketelmeer helemaal naar het Markermeer bij Almere. Landelijk gezien is het water vrij onbekend, en dat terwijl het er uitstekend vissen is én de vaart volledig in de VISpas staat.

BEELD: WIKIMEDIA COMMONS/GOUWENAAR

Met een breedte van gemiddeld dertig meter en een diepte tot een meter of vier is de Hoge Vaart een overzichtelijk water, waarbij de goede bereikbaarheid per auto een grote plus is. Kenmerkend is ook de soms sterke stroming bij regen of als het water voor irrigatie
van de aangrenzende landbouwgronden wordt gebruikt. Dat laatste gebeurt vooral in de zomermaanden met behulp van pompen en gemalen. Juist als het stroomt gaat de vis ‘aan’ en verbeteren de vangsten. De beperkte pleziervaart op de Hoge Vaart hindert het vissen nauwelijks en de kleibodem van het water is doorgaans stevig. 

Witvis

Het witvisbestand van de Hoge Vaart bestaat uit een mix van brasem, blankvoorn, ruisvoorn, kolblei en winde. De brasems zijn het hele jaar aan de maat – denk aan exemplaren van 2,5 tot 4 kilo – terwijl de grotere blankvoorns zich vooral in het najaar laten vangen. De vaste stok leent zich perfect voor het water dankzij de geringe breedte, waarbij een 14/00 hoofdlijn en een 12/00 onderlijn in combinatie met een haakmaatje 14 volstaat. Met een donker basisvoer zit je altijd goed en bij veel stroming kunnen vlagdobbers van vijf gram of meer uitkomst bieden. De feeder doet het overigens ook prima aan de Hoge Vaart.

Roofvis

Qua roofvis is de Hoge Vaart bij uitstek ‘snoekig’, met vissen variërend van ruwweg zestig centimeter tot een meter. Vissend vanaf de kant is het aantal stekken beperkt, maar trollend vanuit een bootje – liefst met grote shads of forsere, ondiep lopende pluggen – is het heerlijk afstanden maken. Hiervoor biedt de gratis trailerhelling bij Zeewolde (net ten westen van de N705) uitkomst. Baars is onder meer met de Carolina rig of een klein dropshotje te vangen, waarbij de hoofdmoot uit vissen van 15 tot 30 centimeter bestaat met uitschieters van 40 centimeter en groter. Damwanden, sluizen en palen zijn de aangewezen plekken voor deze soort. Kijk in het vroege voorjaar niet vreemd op als er een grote snoekbaars tussen de vangsten doorloopt.

Ook grote baarzen lopen soms tussen de vangsten door.

Karper

Mais en hennep zijn aan de Hoge Vaart zonder twijfel het beste aas voor karper, waarbij twee dagen (of avondjes) voorvoeren vaak de moeite waard is. Statisch vissen ligt het meest voor de hand omdat de geijkte plekken voor het penvissen schaars zijn. Kies voor een hengel van maximaal 3 lb en een nylon lijn van 35/00. Ver werpen is immers nergens nodig. Qua vangsten moet je rekenen op langgerekte schubs van gemiddeld zeven kilo met uitschieters tot een kilo of vijftien. Ook mooie spiegels – deels uitgezette vissen en deels karpers afkomstig van de Randmeren – behoren ook tot de mogelijkheden.

Parkeerbeperkingen

Op diverse plekken liggen pal aan de Hoge Vaart grote en kleine natuurgebieden waar vaak strenge regels omtrent parkeren gelden. Check deze regels en de waarschuwingsborden goed en houd je eraan. De boetes voor een overtreding kunnen fors zijn.

Share this post