VISpas Hotspots – Koewijde Limburg

In een flauwe binnenbocht van de Maas ter hoogte van het Limburgse Wessem ligt de Koeweide, een voormalige grindplas met een gezond en veelzijdig visbestand. Dat veel sportvissers dit water waarderen, komt onder meer doordat het volledig in de VISpas staat.

Dankzij de open verbinding met de Maas schommelt de waterstand in de Koeweide soms flink, net als het doorzicht en de kleur van 
het water. De bodem – een mix van donkere klei, zand en grind – bevat volop glooiingen en taluds en op sommige plekken staat wel 25 meter water.

Dankzij de veelzijdige visstand is het water ook populair onder Belgische en met name Duitse sportvissers. Zowel vanuit bootjes als vanaf de oevers wordt de plas vrij druk bevist.

Witvis

Witvissers kunnen aan de Koeweide bijna alles verwachten, van (grove) blankvoorn en brasem tot winde, baars en roofblei. De vangsten hangen vaak sterk af van de waterstand, waarbij hoog water vaak garant staat voor meer en grotere vis. Feedervissen is de meest bewezen techniek vanwege de forse afstanden die je moet halen.

Met een korf van 30 tot 45 gram zit je goed. Kijk niet vreemd op als je met wormen ook ineens een bak van een baars vangt, want die zwemmen er ook rond.

 

Karper

Bij een reeks uitzettingen door Sportvisserij Limburg – de visrechthebbende – werden de laatste jaren zo’n duizend karpers in de Koeweide losgelaten. De gevangen vissen wegen nu gemiddeld een kilo of tien met uitschieters tot wel 50 pond, waaronder bakken van graskarpers.

Statisch vissen is verreweg het populairst, waarbij zowel boilies als tijgernoten prima dienstdoen als aas. Voorvoeren kan lonend zijn, maar is geen must om een karper te vangen. Belangrijker zijn een globaal beeld van het bodemprofiel en de trekroutes van de vissen.

Roofvis

De diverse bakken van snoekbaarzen en snoeken die de Koeweide elk jaar prijsgeeft, laten wel zien dat de roofvis hier goed gedijt. Kenmerkend zijn ook de enorme meervallen die zich regelmatig laten vangen. Hoewel ook baars en roofblei zich goed laten vangen (die laatste vooral ’s zomers), is de Koeweide niet het gemakkelijkste water. Vooral ten tijden van kraakhelder watertrekken de rovers zich overdag vaak terug richting het diepe.

Tip: benut de vroege ochtend- en avonduren! 

Algemene voorwaarden

Check voordat je aan de Koeweide gaat vissen goed de algemene voorwaarden in de VISplanner-app. In de aangrenzende haven is vissen bijvoorbeeld verboden en voor de plas geldt sinds kort een algeheel leefnetverbod.

Share this post