VISpas Hotspots: Oude Rijn (Zuid-Holland)

De Oude Rijn loopt vanaf Harmelen via Woerden, Bodegraven, Alphen aan den Rijn en Leiden naar Katwijk aan den Rijn – goed voor 52 kilometer viswater. Op een enkel stukje bij Leiden na, staat dit fraaie kanaal volledig in de VISpas.

Foto: Aerophotostock

De Oude Rijn begint in de provincie Utrecht, maar dit kanaal stroomt voor het grootste deel door Zuid- Holland. Daarbij slingert het water door een wisselend decor van stedelijke gebieden en landelijk gelegen trajecten. Op sommige stukken is de Oude Rijn slechts 20 meter breed, op andere delen wel 80 meter. Bovendien staat dit kanaal in open verbinding met andere grote watergangen – zoals de Enkele en Dubbele Wiericke en de Gouwe – wat het een voor vis enorm geschikt en omvangrijk ecosysteem maakt.

Wedstrijdwater

De ligging tussen het Groene Hart en de Randstad en de goede bereikbaarheid maken van de Oude Rijn een geliefde wedstrijdlocatie – vooral de trajecten bij Zwammerdam en Bodegraven zijn befaamd. Maar er is nog een reden: het kanaal herbergt een interessante witvismix: brasem en voorn, maar ook zeelt en kolblei. Winde en roofblei duiken ook steeds vaker op. Langs de lange, monotone stukken van het kanaal worden veel lokale en regionale wedstrijden gevist met vaak ouderwets hoge vangstgewichten. De truc is hier meestal om met de vaste stok onderaan het eerste talud te vissen; met de feederhengel vis je onderaan het talud van de overkant.

 

Mooie roofvismix

De roofvisser kan aan de Oude Rijn ook prima zaken doen. Er zwemt veel baars  tot zelfs 50 cm), goed snoekbaars (waaronder kastelen), zat snoek (inclusief metervissen) en meerval duikt steeds vaker als bijvangst op. Voor die eerste twee soorten mik je vooral op de bruggen en de directe omgeving daarvan, maar pak ook zeker de in- en uitgangen van zijtakken mee. Aangezien de diepte doorgaans tussen de 1,5 en 3 meter bedraagt, volstaat een shadje op een 5- of 7-grams jigkop. Heb je snoekbaars in het vizier? Pak dan de avondschemering mee. De Oude Rijn is de laatste jaren vrij helder geworden zodat de glasogen hier overdag een stuk lastiger te foppen zijn.

SKP-vissen

Dankzij ruim 15 jaar actief uitzetbeleid zwemt er inmiddels een mooi en gevarieerd karperbestand op de gehele Oude Rijn – met aardig wat dertigponders én kans op exemplaren van rond de 20 kilo. Het bestand bestaat vooral uit spiegelkarpers in allerlei leeftijden, typen en formaten. Al zijn er de laatste jaren ter variatie ook schitterende edelschubkarpers uitgezet. Ook van het ‘oude bestand’ zwemmen nog aardig wat vissen rond in de vorm van slanke schubkarpers. Twee dagen voorvoeren is wel het devies, want de karpers trekken hier naar hartenlust heen en weer. Verbredingen, overhangende bomen en grotere lelievelden verdienen extra aandacht. Door het doorgaans vrij heldere water is bovendien het ‘stalken’ op zicht mogelijk, in het voorjaar ook in de vele zijsloten van de Oude Rijn.

Share this post