Vissen voor oud en jong

Sportvissen is niet alleen leuk en ontspannend, het bevordert ook gezondheid, geluk en welzijn. Daarom stimuleert Sportvisserij Nederland dat mensen met de hengel naar de waterkant gaan. De nadruk ligt daarbij op ouderen en jeugd.

Onderzoek wijst uit dat een kwart van de bewoners
van verpleeg- en verzorgingshuizen
zelden of nooit meer buiten komt. Dit terwijl
contact met de natuur een aantoonbaar
positief effect heeft op deze ouderen. Genieten van het
buiten zijn, ontspannen, sociaal contact en af en toe de
spanning van het vangen van een vis zijn allemaal factoren die bijdragen aan het welbevinden. Daarom is
in Groningen en Drenthe in 2016 het project Visserslatijn
gestart om bewoners van zorgcentra mee te nemen
naar de waterkant om een dagje te vissen met vrijwilligers
van de plaatselijke hengelsportvereniging.

Samen vissen

Dit project is zo’n succes dat Sportvisserij Nederland
het heeft omarmd en landelijk gaat uitrollen onder de
noemer Samen Vissen. Projectpartner IVN legt vanuit
zijn expertise de contacten met de zorginstellingen,
terwijl de georganiseerde hengelsport de begeleiding
van de ouderen door vrijwilligers vanuit de plaatselijke
hengelsportvereniging voor haar rekening neemt. Deze
gestructureerde aanpak legt de basis voor de totstandkoming
van korte en duurzame lijnen tussen het zorgcentrum en de plaatselijke hengelsportvereniging, waardoor de visuitstapjes een vast
onderdeel van de activiteitenkalender
worden. Zo kan ook worden geregeld dat een bewoner die graag weer eens wil vissen een individuele begeleider uit de vereniging meekrijgt of bijvoorbeeld meedoet aan een visactiviteit van de vereniging.

Speelplek jeugd

In een tweede fase willen we ons richten op het uitbouwen van activiteiten voor de jeugd. Want die komt ook steeds minder buiten. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in vijf jaar tijd is gedaald van 20% naar 14%. Eén van de belangrijkste barrières om buiten te gaan spelen is de ‘saaiheid van de speelplekken’. Het viswater in de buurt kan een geweldig spannende en uitdagende speelplek zijn, mits dit goed bereikbaar en bevisbaar is én een aantrekkelijke visstand heeft. Want vangen kinderen weinig tot niks, dan zitten ze snel weer binnen. Dit zijn dezelfde voorwaarden die voor ouderen van belang zijn. Een afgesloten, mooi, goed toegankelijk en visrijk water kan dus prima twee heel verschillende leeftijdscategorieën bedienen.

Microniveau

Wat Sportvisserij Nederland in projectvorm op landelijk niveau doet, kan iedere sportvisser spontaan op microniveau in zijn eigen omgeving realiseren. Vissen leent zich immers bij uitstek voor een dagje op stap met je opa, oma of eenzame, bejaarde buurman. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ouderen vroeger zelf heeft gevist of een vissend familielid heeft. De link naar het sportvissen is dus doorgaans heel snel en gemakkelijk gelegd. Bovendien kun je met de MeeVIStoestemming gemakkelijk een introducé meenemen naar de waterkant om te gaan vissen. Pak de handschoen op en ga een keer vissen met een oudere uit je eigen omgeving – daar kikker je allebei van op!

Bron: Hét VISblad

Share this post