Vissen voor Verbinding: terugkeer van de zeeforel in Nederland
Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis, de zeeforel, staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren zoals de paling, winde en stekelbaars.
De komende vijf jaar worden zeeforellen uitgezet, barrières in de trekroute beter passeerbaar gemaakt en wordt de waterkwaliteit verbeterd. Door tegelijkertijd een sportviseconomie te stimuleren in het gebied, verdienen de investeringen zich op termijn weer terug. Met steun van het Waddenfonds kan het project nu van start gaan.
Naar Deens voorbeeld
Het herstellen van een vispopulatie en tegelijkertijd een sportviseconomie ontwikkelen, is een ongebruikelijke combinatie. In het buitenland zien we dat het werkt. Op het Deense eiland Funen wordt bijvoorbeeld het uitzetten van zeeforel, het verwijderen van barrières in de trekroute én het promoten van het gebied bij sportvissers succesvol gecombineerd.
Het resultaat na 25 jaar is een gezonde zeeforel populatie en 64.000 extra overnachtingen door sportvissers in het gebied. Hiermee worden de jaarlijkse investeringen in natuurherstel en promotie ruimschoots terugverdiend.
Zeeforel als vaandeldrager
Bijzonder aan deze populaire sportvissoort is ook dat hij terugkeert naar de beek waarin hij is geboren. Van dit ‘homing-gedrag’ wordt binnen het project dankbaar gebruikt gemaakt. Bij een succesvol herstel van de zeeforelpopulatie kan het uitzetten van jonge zeeforellen na 5-10 jaar worden beëindigd.
Een unieke samenwerking
Bijdrage Waddenfonds
Sportvisserij
De georganiseerde sportvisserij draagt onder meer zorg voor onderzoek naar visbestanden en effecten van migratiemaatregelen, de uitzet van zeeforellen en de innovatieve monitoring ervan via E-DNA en zenders.