Voorfilters en wat u ervan moet weten.

Over voorfilters is al veel geschreven, zowel zin als onzin. Daarom willen we u hierbij voldoende informatie geven voor de juiste beslissing omtrent uw eigen filter te nemen.

Functie vijverfilter

Alvorens het nu van een voorfilter uit te leggen, lijkt het logisch nauwkeurig onder de loep te nemen wat de functie van het filter zelfstandig is. Men schaft over het algemeen een vijverfilter, of bouwt er zelf een, aan om helder vijverwater te krijgen of houden. We willen dus dat troebel water tot het verleden hoort maar liefst ook zoveel mogelijk slib, bladeren en andere plantenresten of grote vervuiling uit de vijver te verwijderen. In het totaal aan wensen moeten we een splitsing maken tussen filteren van visueel zichtbare vervuiling als zijnde mechanische filtratie en daarnaast het verwerken van afvalstoffen door bacteriën om zo schoon en gezond vijverwater in uw vijver te hebben. Als het grove vuil in het biologische gedeelte komt, vervuild dit onnodig snel, moet daardoor regelmatig schoongemaakt worden waarbij de bacteriefunctie steeds verstoord raakt.

Waarvoor een voorfilter?

Door een voorfilter te gebruiken splitst u als het ware het mechanische filter van het biologische filter. Voor beide stappen heeft dit voordelen. Een voorfilter wordt bewust bedacht voor vervuiling uit het water te filteren. Deze vervuiling dient natuurlijk uit het filter gehaald te worden, en omdat dit de enige taak van het filter is, zal het ontwerp zo gemaakt worden om dit zo snel mogelijk te doen. Altijd veel makkelijker dan het schoonspoelen van heel het filtermateriaal in het biologische filter. Doordat het biologische filter nu schoner water krijgt, hoeft het minder vaak (of soms zelfs niet bijvoorbeeld bij een bewegend bed) schoongemaakt te worden. Blijft het bacteriologische milieu stabieler en werkt het filter aanzienlijk beter. Samengevat geeft een voorfilter sneller makkelijker onderhoud terwijl de uiteindelijke filtratie aanzienlijk beter functioneert!

Voor welke filters geschikt?

Met wat creativiteit kan voor elk filter een voorfilter worden geplaatst. Het maakt niet uit of het om een zelfbouwfilter, helofytenfilter (plantenfilter), doorstroomfilter, beadfilter, meerkamerfilter, drukfilter of bewegend bedfilter gaat, steeds zijn er mogelijkheden. Waar men bij de aanschaf op moet letten is vooral de stroming door het filter. Waar staat de pomp, het filter en eventueel de UV-lamp. Daarbij dient gelet te worden op de plekken waar het water door de pomp gestuurd wordt en waar het water op zwaartekracht (gravitatie) communicerend naar een andere locatie stroomt. Bij de beschrijving zullen we mogelijkheden per voorfilter opgeven.

Vortex filter

Een vortex wordt traditioneel vaak voor meerkamerfilters geplaatst. Het makkelijkst is deze te omschrijven als een ronde ton die iets taps naar beneden toeloopt. Het water komt in een zijkant binnen, en het water draait rond. Door de draaiing en het grote oppervlakte verzameld vuil zich in het midden op de bodem. Met het openen van een schuifkraan spoelt de vervuiling snel weg. De nadelen zijn echter de grootte van het voorfilter zelf. Voor een stroming van bijvoorbeeld 15.000 l/h dient de diameter circa 125 cm te zijn. Daarnaast blijft het vuil in het water totdat er gespoeld wordt. Tegenwoordig zijn Vortexfilters minder populair.

Zeefbochtfilters

Zeefbochtfilters worden vaak naar hun merk genoemd. Zo zijn er Compact Sieves, Supersieves, Kinshi Sieves, maar de mest bekende is ongetwijfeld de UltraSieve. Sommige filters hebben standaard een zeefbochtfilter ingebouwd zoals de BioSieve of Oase Biotec Screenex modellen. In principe loopt het water hier over een schuin zeefelement. Afhankelijk van het merk en type zitten in deze zeef sleuven van 220, 300 of 500 mm. Het dient daarna echter handmatig verwijderd te worden. Er zijn zowel pomp gevoede als gravity varianten leverbaar, het meest gebruikt zijn de gravity versies. Deze voorfilters zijn lang erg populair geweest, maar momenteel is er sprake van een professionalisering naar trommel filters.

Bandfilters

Bandfilters zijn mechanische filters met oorspronkelijk industriële toepassing. Ze worden uitsluitend pomp gevoed geplaatst en bekende merken zijn onder ander SmartFil en UltrafFleece. Het water vanuit de vijver komt op een vliesrol die zich opdraait bij vervuiling. Is de rol vol, wordt de vuile rol weg gegooid en een nieuwe geplaatst. Het voordeel is het eenvoudige onderhoud en dat alle vervulling direct uit het water is. Het grootste nadeel is eenvoudigweg de prijs van steeds nieuwe rollen kopen. Wij adviseren deze systemen om die reden niet.

Trommelfilters

De sensatie van dit moment, en tegelijkertijd ook het ultieme voorfilter. Bij een trommelfilter komt het water binnen in een trommel van RVS zeefdelen. Afhankelijk van het merk hebben deze zeven openingen van 30, 40, 60, 80 of 150 mm. Zodra de zeef verstopt raakt wordt deze door een motor aangedreven en draait om een as. Van buitenaf wordt water op de zeef onder hoge druk ingespoten en valt alle vervuiling in een afvoergoot. Zodra de trommelzeef weer voldoende water door geeft stopt de spoeling. Dit geheel automatisch en tegenwoordig in verschillende prijsklassen. Ook zijn er zowel systemen voor gravity als pomp gevoede opstelling. Vanwege de wat complexere installatie kunnen we ons goed voorstellen dat u deze door ons wil laten inbouwen. Ook het ombouwen van eerder voorfilters en vergvangen voor trommelfilters kunt u prima door ons laten doen. Wij leveren alle bekende merken trommelfilters zoals het Oase trommelfilter, Redlabel trommelfilters of Aqua-Forte trommelfilters. Met deze filters bespaard u tijd met onderhoud, krijgt u gezonder water voor uw vijverbewoners en heeft u minder last van algengroei. Raadpleeg ons voor een prijsopgave of advies.

 

Share this post