Vrijwilliger van de maand: Chris Groen – zilveren erespeld

Toen een wedstrijdleider van Sportvisserij Nederland ooit om tien uur op een vrijdagochtend belde of hij kon bijspringen, stond Chris Groen (74) diezelfde middag om 15.00 uur op het parcours om te helpen. “Door ziekte was iemand last-minute uitgevallen. Dan gooide ik mijn planning om en was ik erbij – waar de wedstrijd ook was.” Met dezelfde doortastendheid regelde hij wedstrijdcontroleurs als daar behoefte aan was. Voor zijn niet aflatende en jarenlange inzet als vrijwilliger, in het bijzonder bij de Commissie Organisatie Wedstrijden (COW), kreeg Groen onlangs de zilveren erespeld van Sportvisserij Nederland.

Via HSV Westerwolde (waar hij al veertig jaar in het bestuur zit), district de Grensstreek en Hengelsportfederatie Groningen – de voorloper van Sportvisserij Groningen Drenthe – werd Groen landelijk actief in het wedstrijdcircuit. “In het begin viste ik zelf ook nog wedstrijden, maar daar ben ik al vijftien jaar mee gestopt. Al mijn tijd stak ik in de functie van COW-lid bij Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Nederland. De credits die je van alle betrokkenen krijgt zijn de mooiste vorm van waardering die je kunt ontvangen.” Ook de gezelligheid en saamhorigheid werken motiverend. “Op een internationaal toernooi ben je een hele week druk bezig, maar de sfeer op het WK Kustvissen te Domburg in 2012 was bijvoorbeeld fantastisch.”

Persoonlijk contact

Na jarenlang door het hele land actief te zijn geweest als vrijwilliger, heeft hij na vorig jaar te zijn afgezwaaid als COW-lid bij Groningen Drenthe nu ook nationaal een stapje teruggedaan. “Urenlang in de auto zitten doe ik niet graag meer. Maar in de regio blijf ik wel actief,” zegt de secretaris van HSV Westerwolde, secretaris van district de Grensstreek en wedstrijdcontroleur van Sportvisserij Groningen Drenthe. Zijn grote netwerk zal hij dan ook blijven aanspreken. “Dat is precies de essentie van hoe je mensen erbij trekt: persoonlijk contact. Een e-mail sturen of een oproep plaatsen is veel minder effectief dan iemand rechtstreeks benaderen. Zo heb ik in 2009 bij het WK Zoetwatervissen in Almere 25 man weten te charteren als wedstrijdcontroleur.”

Groot gebaar

De zilveren erespeld is overigens niet de enige onderscheiding die Groen heeft ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk. Zo werd hij voor zijn verdiensten voor de hengelsport in 2021 door de burgemeester van Westerwolde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Dat zijn allebei bijzondere momenten en fantastische blijken van waardering. Zeker omdat je niet met dat doel in het achterhoofd actief wordt als vrijwilliger – zie het als een hele mooie bijvangst.” Die categorie komt bij wedstrijden ook regelmatig om de hoek kijken. “Ik kan net zo genieten van de complimenten van sportvissers als de uitslag na afloop snel bekend is gemaakt. Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar.”

Share this post