Vrijwilliger van de maand Henny Wiekenkamp – ‘Bindende factor’

 
Na zes jaar staat er nu een team van vier mensen dat het jeugdwerk voor haar rekening neemt. “Jonge, enthousiaste mensen die  echt hun stinkende best doen om de jeugd mee te nemen, dat is echt leuk om te zien. Ze zijn sportvis-technisch ook bijzonder  deskundig – daar kan ik bij lange na niet aan tippen. Ik ben meer de opa-figuur die het geheel als een soort cement allemaal bij elkaar

houdt.”

Dat sociale aspect is volgens Wiekenkamp heel belangrijk. “Als het bij de club ongezellig is, dan is het vissen ook snel klaar. De jeugd kan tegenwoordig uit zoveel sporten en activiteiten kiezen, die vinden zo weer wat anders.”

 

Roofvisdag

 
Via activiteiten zoals beginnerscursussen (eerst twee theorielessen en daarna ‘afvissen’ voor het diploma), familiedagen, uitstapjes naar visvijvers, karperclinics en streetfishing wedstrijden proberen Wiekenkamp & co de jonge sportvissers te enthousiasmeren.

“De roofvisdag is daarbij het evenement van het jaar. Dan stappen de kids in de boot bij een ervaren roofvisser, gaan ze de Randmeren op en leren ze een-op-een de fijne kneepjes van het roofvissen. Op zo’n dag zie je ook de wat meer teruggetrokken jongens en meisjes  helemaal opleven en zelfvertrouwen tanken. De blije gezichten op alle foto’s die in de loop van de dag binnenstromen spreken boekdelen. Dat is fantastisch, daar doe je het allemaal voor.”

 

Appgroep

 
Om de vinger aan de pols te houden bij de doelgroep hebben Wiekenkamp en zijn collega’s de appgroep Fisherman’s friends in het leven geroepen. “Daar zijn zo’n 26 kinderen lid van en daarin worden vangstfoto’s gedeeld, vistips gegeven en doen we als jeugdcommissie oproepen. Zo vragen we de kids soms om ideeën voor activiteiten. Op die manier betrek je hen erbij en weet je zeker
dat wat we bedenken en organiseren ook daadwerkelijk aanslaat bij de doelgroep.”

Door strenge eisen te stellen aan het berichtenverkeer – alleen appen over sportvissen en dit niet na 21.30 uur doen – werkt het prima. “Schermpjes zijn tegenwoordig een hulpmiddel om kinderen achter het scherm vandaan en naar buiten te krijgen.”

Share this post