Vrijwilliger van de maand Sjonny Janssen: ‘Gezellig en uitdagend’

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.

Toen ik zo’n tien jaar geleden door een auto-ongeluk arbeidsongeschikt raakte, zeiden ze bij het UWV: ‘Zoek ook eens naar vrijwilligerswerk, zodat je onder de mensen blijft’.” Dat advies nam Sjonny Janssen (46) ter harte en de koppeling met sportvissen was snel gemaakt. “Zolang als ik me kan herinneren sta ik al langs de waterkant, daar voel ik me thuis. Met een fervent sportvisser als vader was het niet meer dan logisch dat ik de hengelsport al op jonge leeftijd ontdekte.”

In zijn woonplaats Sint Philipsland runde hij ook vóór zijn ongeluk al jaren een jeugdhonk – een ruimte onder het dorpshuis waar de jeugd in het weekend bij elkaar komt om te socializen en spelletjes te doen – dus meldde hij zich via de website van Sportvisserij Nederland aan voor jeugdvrijwilligerswerk. “Al snel werd ik gevraagd als VIScoach bij hengelsportvereniging Het Loze Vissertje in Steenbergen. Zo kwam de bal in 2015 aan het rollen.”

Educatieve aspect

Janssen zag méér kansen in de hengelsport en besloot na een jaar de cursus die opleidt tot VISmeester te volgen. Vervolgens gaf hij jarenlang met veel plezier vislessen op een lokale basisschool. “Het educatieve aspect van dat vrijwilligerswerk sprak me bijzonder aan, want in mijn vroegere baan als inspecteur elektrotechniek was ik ook al veel met voorlichting en kennisoverdracht bezig.

Die ervaring kon ik nu ook mooi binnen het sportvissen kwijt.” Weer zes jaar later verwees iemand bij Sportvisserij Zuidwest Nederland Janssendoor naar De Zeebaars, een ‘zoute’ vereniging die – zoals de meeste verenigingen – grotendeels op vrijwilligers drijft. “Daar zochten ze namelijk een wedstrijdleider. Ook die kans greep ik met beide handen aan en zo kwam ik terecht in de wedstrijdvisserij.”

Vrijwilliger van de maand: Sjonny Janssen

Professionaliteit

Anno 2022 is Janssen als wedstrijdleider een bekend gezicht bij zoute én zoete wedstrijden in het hele land. “Het mooie aan deze rol vind ik de combinatie van de gezelligheid tussen vrijwilligers onderling en de professionele uitdaging die erbij komt kijken. Want vergis je niet: de meeste wedstrijdvissers steken naast hun ziel en zaligheid ook flink wat tijd en geld in hun hobby.

Aan ons de taak om daar elke wedstrijd weer een strakke organisatie tegenover zetten – van de loting tot en met het meten of wegen van de vis. Alles moet deskundig gebeuren en probleempunten moet je vaak ad hoc zien op te lossen.” Janssen voelt zich ook gewaardeerd door Sportvisserij Nederland. “In alle communicatie en afstemming blijkt dat ze ons nodig hebben en onze inzet echt waarderen. Zo worden we elk jaar in juni uitgenodigd voor de vrijwilligersdag.” 

Van vitaal belang

“Jezelf nuttig maken met de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt: dát is wat het vrijwilligerswerk mij brengt”, vat Janssen zijn nieuwe levensinvulling kort en bondig samen. “Door je nuttig te maken – waarmee dat dan ook is – voel je je minder beperkt en krijg je bovendien ook de nodige waardering. Sociaal contact en zingeving zijn echt van vitaal belang voor een mens, helemaal als je door omstandigheden minder kan dan gebruikelijk is. En dat is precies wat ik met dit werk heb gevonden.”

Share this post