Vuurdoop – Dark Sleeper

De opmars van de grondel vertaalt zich ook door in het kunstaas dat op de markt wordt gebracht. Zo heeft Megabass met de Dark Sleeper een levensecht uitziende grondel ontwikkeld. Dit Japanse juweeltje is een aanwinst voor de zoete én de zoute roofvisser.

Bron: Hét VISblad nr 10 2023

De Dark Sleeper is geen reguliere shad, maar meer een creature bait. Deze grondelimitatie heeft bij de kop een breed profiel met een platte onderkant, twee opvallende rugvinnen die één weedless geheel vormen waarin de (stevige) haak verborgen zit, en ziet er door details zoals de vinnetjes bijzonder realistisch uit. Te meer omdat glimmende haken, rammelende splitringen of ingebouwde ratels ontbreken. Kortom: een grondel zoals de baars en snoekbaars die op het menu hebben staan.

Grote diversiteit

Dit hapje kun je op diverse manieren aan de roofvis voorschotelen. De meest effectieve techniek is om hem langzaam over de bodem te slepen, waarbij je vrij lange pauzes inlast (een combinatie tussen de Ned rig en Carolina rig). Je kunt hem ook langzaam in een gestaag tempo boven de bodem binnendraaien of jiggend als een shad presenteren. De goede werpeigenschappen van de Dark Sleeper zorgen ervoor dat je snel veel water kunt bestrijken, maar interessante stekken ook langzaam kunt uitpeuteren.

Stabiel en licht

Ondanks het fikse formaat beweegt de Dark Sleeper stabiel door het water. Het gewicht zit grotendeels onder de haaksteel, zodat hij nooit ondersteboven terechtkomt of omvalt. Bovendien zorgt de speciale, stabiliserende anaalvin dat-ie tijdens het ‘zwemmen’ kaarsrecht door het water gaat. Laat je evenmin afschrikken door het relatief hoge gewicht. Zo voelen de versies van 21 en 28 gram veel lichter tijdens de drift, zodat je die mooi langzaam kunt presenteren. In combinatie met de bredere onderkant maakt dit dat je veel minder vaak vast komt te zitten.

Onder de streep

Dit laatste aspect is belangrijk gezien de prijs van dit kunstaas. Doordat je hem minder snel verspeelt is de Dark Sleeper vergeleken met populaire alternatieven onder de streep vrijwel net zo duur. Met als voordeel dat je de Sleeper ook op stekken met een grillige bodemstructuur – vaak dé hotspots – kunt inzetten. Dit maakt deze grondel ook populair onder zeebaarsvissers. Die kiezen vaak voor de 3.8 (21 en 28 gr) en 3 inch versies (10, 14 en 21 gr), terwijl de zoete roofvisser meestal de 3 en 2.4 inch (7 en 10 gr) uitvoeringen pakt.

Doe mee en win 

Als abonnee maak je kans op één van de vijf pakketten met daarin drie Dark Sleepers die Ultimate Fishing ter beschikking stelt. Meedoen? Mail dan vóór 1 december naar Hét VISblad o.v.v. ‘Dark Sleeper + je naam en adres. De winnaars maken we bekend via Facebook.

Share this post