Vuurdoop: Tungsten Ronnie Clips

De Ronnie rig is speciaal ontworpen voor het vissen met pop-ups en tegenwoordig niet meer weg te denken uit de karpervisserij. Met de handige Ronnie Clips van het Engelse ESP Carpgear is het vervangen van de haak daarbij nu zo gepiept.

Bij het knopen van de Ronnie rig wordt doorgaans krimpkous (‘shrinktube’) gebruikt om het haakoog te zekeren in de zogenaamde Ronnie swivel. Wil je tijdens het vissen echter van haak wisselen – maar niet de onderlijn zélf vervangen – dan dien je wel eerst de krimpkous kapot te knippen en de restjes met de hand weg te peuteren. Om bij de nieuwe haak ook eerst nog weer een nieuwe stukje krimpkous te krimpen. Lang verhaal kort: dat is een hoop gepiel en kost (vis)tijd. Met de Ronnie Clips en bijgeleverde tungsten sleeves van ESP gaat dit proces gelukkig een stuk sneller en eenvoudiger.

Clips en sleeves

In het zakje zitten acht clips en acht sleeves. De clip vormt de verbinding tussen de rig en de Ronnie swivel. Daarbij knoop je de onderlijn rechtstreeks aan het ronde oogje van de clip. De Ronnie swivel komt aan het haakje van de clip. Omdat dit haakje ‘open’ is, moet hier wel nog iets overheen om de boel te zekeren. En daarin zit hem het vernuft van de ESP Ronnie Clips: de bijgeleverde tungsten sleeves fungeren zowel als ‘schuifrubbertje’ en als (loodvrij) zinkgewicht voor de pop-up. Door de sleeve terug te schuiven, bevestig je in no time een verse, vooraf gemaakte en dus visklare Ronnie swivel (inclusief haak, bait swivel en hook bead).

Concept Ronnie rig

De gedachte achter de Ronnie rig – ook wel Spinner rig genoemd – is dat de haak 360 graden kan draaien, waardoor een karper zich ongeacht de aanzwemrichting altijd goed prikt. De rig mag er dan ietwat als een opgetuigd kerstboompje uitzien, de perfecte werking ervan staat buiten kijf. Daarbij wordt de Ronnie rig ook steeds vaker ingezet met een wafter of bodemaas. In zo’n geval heb je nog steeds het voordeel van de clip, maar kun je de tungsten sleeve beter vervangen door een (gewichtsloos) stukje siliconen tube. De ESP Ronnie clips zijn verkrijgbaar in de formaten small (0.3 gram) en large (0.6 gram) en drie kleuren (weedy green, silt grey en camo brown). Voor elk formaat popup en type bodem is er dus een bijpassende presentatie beschikbaar.

Doe mee en win

Share this post