Wat voor visvoer geef ik mijn vissen?
Visvoer voor vijvervissen
Wat voor visvoer geef ik mijn vissen? Na ons vorige blog “vijvertips voor de winter” volgt ons nieuwste blog over visvoer voor vissen. Hierover ontvangen wij namelijk dagelijks vragen.
Het aanbod visvoer is enorm groot en is afhankelijk van de soort vissen die er leven in de vijver en de periode waarin je de vissen voert. In de lente en de zomer geef je de vissen namelijk ander visvoer dan dat je ze in de winter en herfst geeft. Dit heeft er onder andere mee te maken hoe actief de vissen zijn. Het is belangrijk dat de vissen de juiste voeding krijgen. Het belangrijkste is dat het visvoer rijk moet zijn aan eiwitten, vetten, vitaminen en verschillende mineralen. Let bij de keuze van het visvoer altijd op deze waarden. Zijn deze namelijk laag, dan heb je waarschijnlijk te maken met visvoer van lage kwaliteit.
Visvoer voor de vijvervissen in de lente- en zomermaanden
Vanaf maart / april wordt het buiten warmer en worden de vissen ook weer actiever. Het is dan van belang dat je de vissen weer meerdere malen per dag gaat voeren. Het meerdere malen voeren van de vissen op een dag stimuleert de spijsvertering van de vissen. Probeer elke dag op dezelfde tijden de vissen te voeren. Vissen gaan hier aan wennen en de kans op tammere vissen is dan groter. Let er goed op dat het voer binnen 5 à 10 minuten helemaal opgegeten is. Blijft er voer liggen dan heb je waarschijnlijk te veel gevoerd. Te veel voer zorgt voor een te hoog eiwitgehalte in de vijver wat weer zorgt voor meer algen. Wil je ervoor zorgen dat je altijd goed zit met het tijdstip en de dosering? Koop dan een voedermachine. Het is een erg handig hulpmiddel om de vissen op de juiste tijdstippen te voeren, zelfs als je niet thuis bent.
In dit blog maken we onderscheid tussen visvoer voor siervissen (goudwindes, goudvissen en verschillende baarsjes), koi en steuren.
Visvoer voor steuren
Steuren kunnen het hele jaar door hetzelfde worden gevoerd. Speciaal voer voor steuren is wel van belang, want een steur heeft zijn bek onder zijn neus, daarmee zoekt hij zijn voedsel op de vijverbodem. Steurvoer is daarom altijd zinkend voer. Een steur heeft meestal wat meer tijd nodig om zijn voer te vinden. Let er daarom altijd op dat hij het voer ook daadwerkelijk eet. Blijf een steur ook in de winter voeren, maar met mindere mate. Een steur zwemt in de winter ook rondjes en verbruikt daarom meer energie dan de rest van de vissen.
Visvoer voor siervissen
Siervissen eten in het wild over het algemeen waterinsecten en vliegjes. Zij zijn daarom gek op visvoer wat bestaat uit waterinsecten en watervliegjes. Dit drijvende voer is zeer eiwitrijk, terwijl het vetgehalte minimaal is. Door de natuurlijke samenstelling van het voer zal het water niet vertroebelen en wordt het vijvermilieu en filter niet belast. Geef de vissen daarnaast ook drijvend korrelvisvoer met extra toegevoegde Spirulina algen, koolhydraten en vis- en zeevruchtproducten. Dit kan bijdragen aan een intensiever kleurpatroon van de vissen en daarnaast kan door het extra vitamine C gehalte de weerstand van de vissen worden verhoogd. De korrels van het visvoer zijn er in verschillende maten (3, 6 of 9 mm). Kleine en jonge visjes in de vijver geef je kleine korrels; grote sterke exemplaren voer je met 9 mm korrels. Voor meer informatie over het voeren van siervissen is het artikel visvoer voor siervissen erg interessant.
Visvoer voor koi
Ook op het menu van koi staan natuurlijke producten zoals drooggestoomde zijderupsen. Dit voer is dan ook het beste voor je koi. Het bevat een hoog eiwit gehalte en kan bijdragen aan een sterke groei, optimale conditie en groot weerstandsvermogen van je koi. Daarnaast is het ook verstandig om af te wisselen met drijfkorrelvoer voor koi. SaniKoi Colour Hi-Grow mix bestaat uit verschillende bestanddelen die uitermate goed zijn voor koi. Denk bijvoorbeeld aan krillmeel, tarwekiemen, sporenelementen en vitamine C. Om levendige kleuren van de koi te waarborgen is er als laatste Astaxanthine toegevoegd. Geef koi dus een combinatie van dit visvoer. Probeer zoals eerder aangegeven meerdere malen per dag te voeren, zodat de vissen in een bepaald ritme komen. Ook SaniKoi korrels zijn er in verschillende maten voor de kleine en grote koi vissen.
Visvoer voor de vijvervissen in de herfst- en wintermaanden
Vanaf oktober wordt het kouder in ons land en dit betekent dat de vissen langzaam naar hun rustmodus gaan. Speciaal voor de koudere maanden is er speciaal vis- en koivoer. Als de watertemperatuur onder de 10 graden komt dan hoef je ook niet meer meerdere keren per dag te voeren. 1 keer per dag is voldoende en als de temperatuur onder de 5 graden komt is 2 à 3 keer per week meer dan voldoende. Het visvoer in de winter is zinkend voer. Dit komt omdat in de koude maanden de vissen zich op de bodem bevinden. Daar is het namelijk warmer dan aan de oppervlakte.
Winter visvoer voor siervissen
Voor de siervissen is er speciaal winter visvoer met een laag energiegehalte. Siervissen zijn koudbloedige dieren en op het moment dat de watertemperatuur onder 10 graden komt neemt de activiteit en energiebehoefte aanmerkelijk af, daarbij ook de voedselopname. Winter visvoer is voer met een verlaagde energiewaarde.
Winter visvoer voor koi
Voor koi is er ook speciaal koi wintervoer. Het is zinkend voer dat een natuurlijke weerstand van de vissen kan stimuleren. Speciale aandacht is gegeven aan de toegevoegde sporenelementen en vitaminecomplex, waaronder het gestabiliseerde vitamine C. Ook wintervoer voor koi vissen bevat een lage energiewaarde en is bedoeld om maximaal 2 a 3 keer per week aan de vissen te worden gegeven.
Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen, dan kun je deze altijd stellen via onze Facebook pagina. Vond je dit artikel interessant? Deel dit dan op de social media, daar zijn wij erg blij mee!
The post Wat voor visvoer geef ik mijn vissen? appeared first on Velda.