WK Dames: 2e trainingsdag (video)

Onder herfstige omstandigheden hebben de acht nationale teams die komend weekend meedoen aan het WK Zoetwatervissen voor Dames 2021 vandaag hun tweede trainingsdag gevist. Langzaam maar zeker ontstaat bij de Nederlandse damesploeg en haar zeven concurrenten een eerste beeld van de visserij die ze aanstaande zaterdag en zondag – tijdens de 27e editie van dit evenement – te wachten staat.

Een luchttemperatuur van rond de 17 graden, regenbuitjes en een stevige westenwind; het zijn niet de meest zomerse omstandigheden waaronder de nationale damesteams vandaag hun tweede trainingsdag visten. Waar er officieel van 10.00 tot 18.00 uur mag worden getraind, hielden de meeste teams het eerder op de middag daarom al voor gezien. Hoewel de situatie – zowel qua weer als visserij – van komend weekend zich nog niet helemaal laat voorspellen, worden de eerste tekenen na twee dagen van training wel al langzaam duidelijk.

Sfeerimpressie (video)

Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de tweede trainingsdag aan de Lage Vaart:

Kleinere witvis en baars vormen tot nu toe de hoofdmoot langs het 600 meter lange wedstrijdparcours, dat is verdeeld over vijf vakken van elk 105 meter. Met name in het kop- en staartvak zijn daarnaast diverse brasems gevangen, maar of deze bonusvissen komend weekend een grote rol gaan spelen is nu nog moeilijk te zeggen. De visserij draait daarom vooralsnog vooral om secuur vissen, gericht op aantallen kleine vis.


Paula Petiet in gesprek met bondscoach Jan van Schendel.

Optionele trainingen

De trainingen van maandag t/m donderdag zijn optioneel: teams kunnen besluiten om sommige trainingen over te slaan of deze voortijdig af te breken. Uitzondering is de training van vrijdag: deze is officieel en daarmee verplicht voor alle deelnemende teams.

Komend zaterdag en zondag strijdt het Nederlandse damesteam met België, Finland, Hongarije, Italië, Kroatië, Polen en Spanje om het eremetaal. Dan weten we of de Oranje equipe – momenteel 11e op de wereldranglijst – het thuisvoordeel kan vertalen in eremetaal. De officiële wedstrijd begint beide dagen om 10.00 uur, om 15.00 klinkt het eindsignaal.

Even voorstellen: Spanje en Finland

Elke dag zoomen we op onze website in op een of twee van de acht deelnemende landen. Gisteren was dat titelverdediger Hongarije, vandaag nemen we Spanje en Finland onder de loep.

Spanje
De Spaanse nationale damesploeg wordt gevormd door Isabel Rodriguez Salamanca (48), Maria del Carmen Almecija Rodriguez (43), María Casasnovas Girón (34), Teresa Siles Alvarez (32), Nuria Mallada Marco (29) en Marta Boira Marti (21). Zij worden in Lelystad bijgestaan door captains Roberto Rodriguez en Sergio Nogues Delgado. 

Teammanager Jose Vicente Sanchis: “We gaan voor het podium. We hebben een goed team met de nodige ervaring en bovendien doen aan deze editie slechts acht teams mee. Gedurende de trainingsweek is het voor ons vooral de kunst om onze technieken en strategie te perfectioneren. Zo proberen we vandaag drie verschillende strategieën uit: het gericht vissen op brasem, de voornvisserij en het vissen op de skimmers (kolblei en jonge brasem, red.). Verder kijken we gedurende de trainingen aandachtig naar wat de landen doen die als favorieten gelden, dus thuisland Nederland maar onder andere ook Hongarije en Italië.”

In de officiële ranking-lijst van internationale wedstrijdorganisatie FIPS-ed staat Spanje op de 12e plek op basis van hun prestaties op alle WK’s Dames van 1994 t/m 2019 (editie 2020 werd vanwege corona gecanceld). Dat is slechts één plekje onder Nederland. Kijken we echter naar de ‘world ranking-list’ van diezelfde FIPS-ed maar dan op basis van de laatste zes WK’s (2014 t/m 2019), dan is Spanje al goed voor plek 6. Dat valt grotendeels te verklaren doordat de Spaanse damesploeg bij de WK’s van 2016 en 2017 hele goede resultaten wist neer te zetten: een 2e plek in 2016 en goud in 2017. Dat ze bij de edities van 2018 als 10e en in 2019 als 8e eindigden, betekent dus niettemin dat Spanje als outsider kan worden gezien – zeker gezien het kleinere deelnemersveld van acht ploegen bij deze editie aan de Lage Vaart.

Finland
Bij de Finse equipe zien we een – in vergelijking met de overige landen – wat hogere gemiddelde leeftijd. Met Riita Isokorpi (71), Eija Saarela-Mäkynen (62), Stina Koivisto (60), Anne Isokorpi (41) en Heidi Pernu (34) weten captains Alessandro Larrus en Rosa Micheli zich verzekerd van de nodige ervaring.

Allesandro Larrus, teamcaptain van Finland: “Voor onze 71-jarige Riita Isokorpi is dit al haar 18e WK Dobbervissen Dames. Best knap als iemand al zo lang meedraait, en dan is haar schoondochter Anne ook nog een van onze overige teamleden. De kansen van Finland bij dit WK? Lastig te zeggen. Als het straks echt uitdraait op de kleine vis, dan acht ik onze podiumkansen gering. Onze enige mogelijkheid op succes is eigenlijk dat we ontdekken en in de vingers krijgen hoe we gericht de grote brasems kunnen vangen en ons daar komend weekend op gaan richten. En dan moeten we ook nog hopen dat niet veel andere landen die keuze maken. Op basis van de eerste twee trainingen sluit ik overigens ook niet uit dat de baars nog een rol gaat spelen.”  

De Finse damesploeg staat op plek 17 in de FIPS-ed ranking: Finland wist sinds 1994 slechts twee keer in de top-10 te eindigen bij het WK Damesvissen. Maar let op: hun beste resultaat (plek 5) was wél de meest recente, bij de laatste editie in 2019. Hoe de Finse damesploeg komend weekend aan de Lage Vaart voor de dag komt is nu nog de vraag. Maar onderschatting van de Scandinaviërs zou gezien hun meest recente resultaat op het wereldkampioenschap dus allerminst op zijn plek zijn. In combinatie met de ervaring en gemiddelde leeftijd van deze ploeg zou Finland nog weleens een interessante outsider voor eremetaal kunnen zijn.

Allesandro Larrus – teamcaptain van Finland – geeft een van de Finse deelneemsters uitleg tijdens trainingsdag 2.

Interview met Anja Groot

Ook Omroep Flevoland kwam op de tweede trainingsdag langs om de sfeer aan de Lage Vaart te proeven. Anja Groot gaf tekst en uitleg over het verloop van de trainingen tot dusverre.

Share this post