WK Damesvissen halverwege: dubbel goud binnen bereik voor Oranje

Nederland heeft na een zomerse eerste wedstrijddag de tweede plaats ingenomen op het WK Damesvissen in Lelystad. Team Oranje staat slechts drie punten achter koploper Italië en in punten gelijk met nummer drie België én met Polen, dat vierde staat. Floor Verhoeven won niet alleen haar vak, maar staat ook in het individueel klassement fier bovenaan.

Zelden stonden de deelnemende landen op het WK Damesvissen zo dicht op elkaar in het klassement als op dit moment. Met nog één wedstrijddag te gaan neemt Italië de leiding met vijftien punten, terwijl Nederland, België en Polen alle drie op achttien punten staan. Omdat Nederland van deze drie teams het hoogste totale gewicht aan vis ving (10,174 kilo), nemen de oranje dames de tweede plek in.

 

Visserij zoals verwacht

Bondscoach Stefan Verhoeven zag dat de visserij op de eerste wedstrijddag uitpakte zoals verwacht. “Het was vandaag een kwestie van zeer secuur vissen en continu scherp blijven, ook onder de drukkende warmte in de middag. Morgen zal dat niet anders zijn en ik maak me weinig zorgen over het slechte weer dat is voorspeld. Daar hebben we immers al de hele trainingsweek mee moeten dealen.” Verhoeven was ook zeer te spreken over het toegestroomde publiek. “De sfeer was fijn en mensen hielden zich rustig, zodat de dames hun focus konden houden.”

 
Kira Epping aan het werk op de eerste wedstrijddag.

Floor Verhoeven blinkt uit

Van alle vis die Nederland vandaag ving, kwam bijna de helft op het conto van Floor Verhoeven. Met haar dagtotaal van 5,032 kilo won ze niet alleen overtuigend haar vak, maar voert ze ook het individuele tussenklassement aan. Haar hoge notering zag ze aankomen naarmate de wedstrijd vorderde. “Het eerste half uur kreeg ik meteen veel beet maar ving ik nog vooral kleine vis. Later kwam daar een brasem bij van een kilo of twee en op het eind nog een serie mooiere voorns.” Over een eventuele gouden plak is ze nuchter. “Het klassement staat heel dicht op elkaar dus het kan nog alle kanten op, en bovendien is persoonlijk succes voor mij bijzaak. Onze teamprestatie staat voorop.”

 
Floor Verhoeven met haar ‘gouden’ brasem van dag één.

Anja Groot nipt tweede

Drievoudig wereldkampioene Anja Groot werd met een dagtotaal van 2,129 kilo nipt tweede in haar vak pal achter de Italiaanse Anna Schobbo, die 2,234 kilo aan vis ving. De Assendelftse ving wél de meeste vissen van alle deelnemers (88 stuks) en maakt nog altijd volop kans op een vierde gouden individuele WK-medaille. De twee jongste deelnemers van oranje, Mandy Swart en Kira Epping (beiden 18), werden respectievelijk vierde en vijfde in hun vak. Ingeborg Audenaerd werd zesde in het moeilijke tussenvak D.

Volledige tussenstand

Klik hier voor de volledige uitslag van dag één van het WK Damesvissen. Een videoverslag van de eerste wedstrijddag volgt later vandaag.

e
Anja Groot had veel aandachtige toeschouwers.

Share this post