WK Streetfishing – dit zijn de tegenstanders!

Op het WK Streetfishing in Zwolle – georganiseerd door Sportvisserij Nederland op 14 en 15 oktober – gaat Team NL de strijd aan tegen 9 andere landen in de binnenstad om de wereldtitel. Jesper Bresser van Sportvisserij Nederland reisde af naar Zwolle om tijdens de Teamregistratie dag een aantal buitenlandse teams te interviewen.

Aan dit WK doen teams uit 10 verschillende landen mee: Nederland, België, Engeland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Litouwen, Roemenië en Oekraïne. De teams uit deze landen hebben ieder hun specialiteiten en eigen manieren van vissen wat voordelen en nadelen kan opleveren op het parcours in Zwolle. Jesper heeft een aantal deelnemende teams een kort interview kunnen geven over hun aanpak, voorbereiding en verwachtingen tijdens dit WK, waaronder ook het team uit Oekraïne.

(Een flinke baars gevangen tijdens de training van dinsdag, foto: Sander Boer)

Team Oekraïne, Captain: Danylo Liasov, assistant captain: Maksym Nestertsov
Deelnemers: Artur Bilan (33), Tymur Bilan (33), Ivan Vyshykov (39), Nadrii Zhydilin (40), Maksym Tsybulskyi (27) en Petro Humeniuk (19)
Jesper sprak met Maksym Nestertsov over de wedstrijd en voorbereiding. Maksym: “We proberen het water en de vissen te begrijpen, de vissen zijn hetzelfde als in ons eigen land maar toch is de visserij anders. Ook is het erg belangrijk om veel te testen welke aasjes en technieken wel en niet werken. De specialiteiten hier zijn anders dan wij gewend zijn. Ook kijken wij naar andere vissers hoe zij vissen en waarom zij dit doen. We doen een mix van onze eigen technieken en proberen veel dingen uit die wij zien bij anderen. Het is een proces, we weten nog niet 100% of we het juiste doen maar we werken er hard voor.”
Kwaliteiten van het team? “we kunnen zelfs in een plas modder nog vis vangen” zegt Maksym.
Wat zijn de verwachtingen van het weekend? “Het gaat erg leuk worden, er gaan grote vissen geavngen worden, maar het belangrijkste voor ons is, dat wij het hier naar ons zin hebben. Het is nu oorlog in Oekraine en hebben hierdoor niet zoveel tijd gehad om voor te bereiden. We zijn hier heen gekomen om te kunnen ademhalen, te relaxen en lekker te vissen. Dit is een fijne plek om te zijn, het is genieten en even tot rust komen”.

Team Hongarije, Captain: Bosanszky Péter Márk, assistant captain: Dávid Ferenc

Deelnemers: Gégény Viktor (48), Oláh Péter (26), Fürtös Attila (43), Muth László Tamás (39), Szilágyi Zoltán (35), Antal Gábor (39).
Jesper sprak met Bosanszky Péter Márk over de wedstrijd en voorbereiding. Bosanszky:”We zijn hier vorige week aangekomen om te trainen met 8 personen. We vangen heel veel vis, maar vooral erg kleine vis. De snoeken zijn groot, maar erg lastig te vangen. Ons team is samengesteld uit de beste vissers die zijn geselecteerd tijdens het Nationale kampioenschap streetfishing. Ons team is erg goed, vooral in teamwork. We hopen minimaal een 3e of 2e plaats te pakken, maar uiteraard gaan we voor de winst!”

(Bijvangst in de vorm van een zwartbekgrondel, foto: Sander Boer)

Team Frankrijk, Captain: Eric Despalin, assistant captain: Alain Barthelemy

Deelnemers: Tom Bontempelli (34), Jeremy Seguin (44), Raphael Becker (41), Thomas Gasnier (31), Brice Drevet (32), Morgan Calu.
Jesper sprak met Eric Despalin over de wedstrijd en voorbereiding. Eric:” In augustus zijn we al 3 dagen gaan trainen om te kijken hoe het hier is, afgelopen maandag zijn we aangekomen om te vissen. Wij hebben toen in de wedstrijdsector gevist en vandaag vist het team buiten de sector om te kunnen wennen aan de visserij en omgeving. De visserij is lastig, we vingen wel alle hoofddoelsoorten: snoek, baars en snoekbaars.”
Denken jullie dat het team kans heeft om te winnen? “Streetfishing is ontstaan in Frankrijk, onze teamleden beoefenen al meer dan 10 jaar deze visserij dus ik denk dat wij veel voordeel hebben. Of we gaan winnen weet ik niet, het blijft ten slotte vissen, je moet ook soms geluk hebben”.

Team Estland, teamcaptain: Mati Banhard

Deelnemers: Ivo Soöt (41), Raigo Padar (49), Andrus Käpp (42), Aleks Zubov (39)
Jesper sprak met Ivo Soöt over de voorbereidingen voor het WK. Ivo:” We hebben een korte voorbereiding gehad, enkel 2 dagen kunnen oefenen. De visserij is anders en lastig, maar ik denk wel dat we inmiddels een beetje beginnen te wennen aan de visserij en technieken die je nodig hebt om hier goed te kunnen vangen. De kwaliteiten van ons team is dat wij specialisten hebben in groot en klein aas, de combinatie hiervan zorgt ervoor dat we de doelsoorten goed kunnen targetten. Het belangrijkste nu is dat het weer niet teveel verandert zodat de visserij hetzelfde blijft. Ook hopen wij dat de training van donderdag ons nieuwe sleutels tot succes gaat bieden voor de wedstrijddagen.

Share this post