World Games 2019 afgelopen: een overzicht

In de afgelopen twee weken vonden in Zuid-Afrika de World Games 2019 plaats. De Olympische Spelen van het vissen, waarbij in één land zestien WK’s tegelijkertijd werden georganiseerd. Nederland nam deel aan zeven WK’s en kwam thuis met twee medailles. Goud en zilver.

Nog nooit eerder zond Sportvisserij Nederland zoveel teams tegelijkertijd uit naar een ander continent om wereldtitels te bemachtigen. Zuid-Afrika is misschien niet het meest voor de hand liggende land om de World Games te organiseren. Toch slaagden ze hier goed in. De organisatie was strak, er werd volop vis gevangen en de omstandigheden voor de vissers waren erg goed. Het werd een onvergetelijke ervaring voor Team Holland – bestande uit internationals, bondscoaches en stafleden, samen goed voor bijna 50 personen.

WK Feeder

De Feederploeg van Team Holland heeft ongetwijfeld het best gepresteerd van alle Nederlandse Teams. De ploeg van bondscoach Jan van Schendel behaalde als team de zilveren medaille en daarnaast werd Frank van der Schaft individueel wereldkampioen. “Zaterdag won ik mijn vak met ruim 102 vissen die samen ruim 44 kilo wogen. Zondag ving ik de eerste helft van de wedstrijd weinig, maar toen ik mijn tactiek iets had aangepast ging het helemaal los in de laatste twee uur. Met 21 kilo vis won ik nipt mijn vak en daarmee sleepte ik naast het zilver met de ploeg ook de gouden individuele medaille binnen’, vertelt een dolgelukkige Van der Schaft.

Het zilveren Team Holland Feeder

WK Dames Zoet

Tijdens het WK Dames Zoet stelde Team Holland toch enigszins teleur. Met een tiende plaats en even zoveel deelnemende landen doet de ploeg zichzelf tekort. Regerend wereldkampioene Anja Groot viste een ongelukkig WK en ook haar ploeggenoten konden zich niet in de top van het internationale wedstrijdvissen nestelen. Op één uitzondering na. De pas 15-jarige Kira Epping behaalde over twee dagen zes punten en eindigde daarmee als negende van de wereld. “Zaterdag ving ik de hele wedstrijd door kleine vis. Zondag zat ik in een lastiger vak. Ik ben de laatste twee uur vol op de dikke vis gegaan en ving er twee. Daarmee kwam ik in de top tien terecht, maar ik had liever met de ploeg goed gepresteerd”, legt een bescheiden Epping uit.

Team Holland Dames Zoet

WK Kust Heren en Dames

Zowel de heren als dames misten het podium tijdens het WK Kustvissen. De heren eindigden op de vijfde plaats, terwijl de dames genoegen moesten nemen met plek zes. Niet helemaal wat we hadden gehoopt. Toch kan Team Holland met opgeheven hoofd terugblikken. Arthur van Tienen, bondscoach van het Herenteam: “We hebben een prachtige tijd met het team gehad en zijn er vol voor gegaan. Zoals bekend moet het bij wedstrijdvissen wel allemaal een beetje meezitten. Dat geluk hadden we dit WK helaas niet. Op de laatste wedstrijddag stond Michel Mosselman bijvoorbeeld op een plek met helder water, terwijl vijftig meter verderop in het troebele water volop roggen werden gevangen. Die houden zich nu eenmaal liever in donker water op. We hebben het onderste uit de kan gehaald – meer zat er dit WK gewoon niet in.”

Internationals Frank Peene (heren) en Francis Danen (dames) in actie

WK Masters Zoet

Voor de heren die het WK Masters visten, is het eindresultaat met een zevende plek teleurstellend. Individueel werd Cor Kraaij de beste Nederlander met een veertiende plaats in het eindklassement. Bondscoach Albert Meijer zag tot zijn verrassing dat de matchhengel de doorslag gaf. Die had zijn team niet meegenomen, uitgaande van een visserij op vijf tot zeven meter afstand. “Heel zonde”, aldus Meijer. “Gelukkig hebben we een leuke week gehad.”

Cor Kraaij in actie tijdens het WK Masters Zoet

WK Karper

Tijdens het WK Karpervissen is Team Holland op een twintigste plaats geëindigd. De ploeg van bondscoach Rob Delgijer kreeg de motor pas in de laatste vier uur van de wedstrijd aan de praat. Dit bleek te laat voor een goede einduitslag. “We hadden ruim 10 kilo vis per uur nodig om mee te doen om de prijzen. Dit lukte pas in de laatste uren. Het is erg zuur voor de jongens, maar ze hebben alles gegeven”, legt Delgijer uit.

International John Hendriks met een mooie karper

WK Masters Vliegvissen

De mannen van Team Holland die meededen aan het WK Masters Vliegvissen vinden we niet terug in de top tien van de wereld. Marry de Jong (20e), Ton van Gelder (22e) en William de Jong (26e) beleefden een mooi WK, maar konden uiteindelijk geen potten breken.

De Nederlandse afvaardiging naar het WK Masters Vliegvissen

Share this post