Zoute competities bijna van start

Met de naderende start van de Nationale Teamcompetitie Kustvissen, eind maart in Noordwijk, staat het nieuwe zoute wedstrijdseizoen op het punt van beginnen. Wat is de opzet van de diverse competities, hoe zien de wedstrijdkalenders eruit en wat voor jaar verwacht organisator Sportvisserij Nederland?

Nationale Teamcompetitie Kustvissen (NTC)

Met maar liefst 20 tot 30 deelnemende teams uit heel Nederland – elk bestaand uit vijf vissers en maximaal twee reserves – is de NTC de eredivisie binnen de Nederlandse kustvisserij. De competitie bestaat uit vijf wedstrijden die elk plaatsvinden aan een ander Noordzeestrand. Kampioen in 2019 werd HSV Westkapelle team 1 en Johan Rombouts van Team Hengelsport Westland eindigde individueel als eerste. De nummers één en twee van de NTC mogen meedoen aan het eerstvolgende WK Kustvissen voor korpsen.

De wedstrijdkalender voor dit jaar:

• 28 maart – Noordwijk
• 18 april – Groote Keeten
• 9 mei – Domburg
• 14 november – Wijk aan Zee
• 21 november – Westkapelle

Nederlands Kampioenschap Bootvissen

Met een totaal van negen rondes verdeeld over drie wedstrijddagen kent het Nederlands Kampioenschap Bootvissen een geheel eigen opzet. De beste visser na negen rondes – in 2019 Remco Geuze – mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen Bootvissen noemen. Maar deelname biedt meer perspectief, want uit de deelnemers maakt de bondscoach een selectie voor het WK Bootvissen in het daaropvolgende jaar.

De wedstrijdkalender voor dit jaar:

• 5 april – Estrella (Scheveningen)
• 26 april – Estrella (Scheveningen)
• 24 mei – Estrella (Scheveningen)

NK Kustvissen Dames/Junioren

Ook met het NK Kustvissen Dames/Junioren zet Sportvisserij Nederland al jaren stevig in op het wedstrijdvissen aan de kust. De competitie is opgedeeld in drie wedstrijddagen van elk twee rondes, waarbij elke wedstrijd plaatsvindt op een ander strand. Binnen de Junioren wordt onderscheid gemaakt tussen de leeftijdscategorieën tot zestien jaar (U16) en 16 tot 21 jaar (U21). Iedereen kan meedoen. In 2019 won Francis Danen bij de dames, die ook dit jaar – alweer voor de vierde keer – van de partij zal zijn. Bij de categorie U21 werd Ivan Gabriels eerste en bij U16 Roland Peene. Ook zij verdedigen dit jaar hun titel.

De wedstrijdkalender voor dit jaar:

• 16 mei – Noordwijk
• 5 sept – 2e Maasvlakte
• 31 oktober – Zeeland

Voldoende uitwijkdata

Hendrik Mooleviet is al jaren lid van de Commissie Organisatie Wedstrijden Zout (COW) en sinds dit jaar wedstrijdleider bij de NTC Kustvissen. Ondanks de recente stormachtige weken ziet hij het nieuwe wedstrijdjaar met vertrouwen tegemoet. “We hebben zoals altijd weer flink wat uitwijkdata en alternatieve windluwe locaties voorhanden. Het weer zal altijd een onzekere factor blijven – zeker aan de kust – maar uiteindelijk moet je per wedstrijd de situatie bekijken en van het positieve uitgaan. We gaan er weer een mooi jaar van maken.”

Share this post