Zwerfafval aanpakken met de Beach Cleanup tour

Zwerfafval, en dan met name plastic zwerfafval, is ‘hot’. Hele stukken zee zijn bedekt met plastic en ook aan de kust kom je vaak meer ufo’s (unwanted floating objects) tegen dan je lief is. Tijd om hier iets aan te doen!

Voor sportvissers heeft het probleem van plastic zwerfafval een bijzondere dimensie: de plastic deeltjes komen ook in de vis terecht, wat een nadelige invloed heeft op de visstand (en op de kwaliteit van de vis die je meeneemt voor een maaltje zelfgevangen, verse vis). Des te meer reden dus om zelf een positieve bijdrage te leveren en je visstek schoon achter te laten. Zeker omdat een van de grootste ergernissen van sportvissers is om te staan vissen tussen de troep van anderen.

Beach Cleanup Tour

Sportvissers nemen hun verantwoordelijkheid door jaarlijks op de pieren van IJmuiden en de landtong van Rozenburg zwerfvuil op te ruimen. Ook elders helpen sportvissers een handje, bijvoorbeeld in het project Schone Maas. Wil je zelf mee helpen, dan kun je ook dit jaar weer aanmonsteren bij de Beach Cleanup tour. Deze vindt van 1 tot en met 15 augustus plaats en gaat in etappes vanuit Cadzand en Schiermonnikoog naar finishplaats Zandvoort. Iedere etappe loop je met een groep gelijkgezinden langs de kust en maak je een stuk strand schoon (waarbij je heel veel plastic zwerfafval tegenkomt). Wees er snel bij met inschrijven, want sommige etappes zitten al vol. 

Take 5 principe

Als sportvisser kom je natuurlijk vaak aan de waterkant en ook dan kun je op bescheiden schaal je bijdrage leveren aan een beter en schoner milieu. Dit door middel van het take 5 principe. Dit simpele, maar prima idee is afkomstig uit Engeland. Het komt erop neer dat wanneer je plastic ziet liggen als je aan het vissen bent, je even de moeite neemt om vijf stuks plastic zwerfafval op te rapen en deze (later) te deponeren in een afvalbak. Het mag misschien lijken als een druppel op een gloeiende plaat, maar bedenk dat als 1.000 sportvissers dit doen we al een wereld van verschil maken.

Share this post