Vijverbakken van de winter naar de lente

Of het nou een strenge winter is of een “normale” winter, de vissen in de vijverbakken houden op hun manier een winterslaap. Ze zijn minder actief en hebben ook minder verzorging nodig dan in de lente, zomer en herfst. In de winter kun je de vijver ijsvrij houden met de Icefree houders. Deze zijn er in verschillende vormen, maar doen uiteindelijk allemaal hetzelfde. Ze zorgen ervoor dat de vijverbak niet helemaal dicht vriest.

Vijverbakken lente klaar maken

Zelfs in de wintermaanden, als er relatieve rust is in de vijverbakken, zijn er toch enorme temperatuur verschillen geweest, hoe strenger de winter hoe meer de vijverbakken te leiden hebben gehad. Zowel de vissen als de apparatuur in het water kunnen last hebben gehad van de vorst in de winter. Kijk dus eerst alles goed na. Hoe is het met de vissen? Werkt de pomp nog goed? Doet de waterval het nog?

Wat gebeurt er eigenlijk in de waterbakken in de winter?

Omdat vissen koudbloedig zijn passen zij zich aan aan de temperatuur van het water. In de zomer dus warm en in de winter koud. Als je een vis in de zomer goed voeding geeft en in de herfst op een goed dieet zet, zal hij 150 dagen zonder eten kunnen tijdens de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden gaat de vis steeds langzamer zwemmen, dit ook naar gelang de temperatuur in de winter. Als het kouder wordt dan 10 graden onder nul zal de vis naar de bodem zakken en daar blijven liggen totdat de temperatuur stijgt. Het lijkt dan of de vis dood is echter conserveert hij op dat moment zijn eigen energie.

Waterbakken klaar maken voor de lente

Na de winter, als de vissen weer beginnen te zwemmen en de apparatuur weer werkt, is het tijd om de vijverbak goed schoon te maken. Omdat we regelmatig worden overvallen door plotseling koude dagen raden we aan om te wachten tot de temperatuur 10 graden is. Als de temperatuur goed is en de vijver weer mooi schoon is het de hoogste tijd om het water te testen op zijn PH-waarde, wat is de nitraat waarde en hoe zit het met de amonia?

Schoonmaken van de apparatuur in de vijverbakken

Nadat je alle apparatuur in de vijver hebt bekeken of ze nog werken is het tijd om ze schoon te maken. Eerst de buitenkant helemaal schoonmaken en vervolgens alle filters nakijken en andere losse onderdelen. Als alles netjes schoon is gemaakt, is het tijd om alles aan te zetten.

Tijd om de vissen te voeren

Natuurlijk is het van belang dat je, nu de lente is begonnen, de vissen weer eten gaat geven. Geef in het begin niet teveel visvoer, ondanks dat vissen niet meer eten dan dat ze nodig hebben. Alles wat in het water achterblijft, zal het water vies en vuil maken en dat is niet de bedoeling.

De lente kan beginnen

Share this post