Onderhoud vijver voorjaar: waterhardheid
Na de winterperiode breekt het voorjaar weer aan. Het eerste belangrijke onderhoud dat je in deze periode aan de vijver moet uitvoeren, is het verhogen van de waterhardheid. In dit artikel kijken we, waarom verhoging van de waterhardheid noodzakelijk is en hoe je dit kunt aanpakken in je vijver.
Waterhardheid loopt terug
In de winterperiode valt er gemiddeld 50-60 cm neerslag in de vijver. Dit regenwater is extreem zacht. Het bestaat uit puur water en bevat geen kalkstoffen. De waterhardheid van elke vijver loopt hierdoor in de wintermaanden flink terug.
Zuurstofplanten in de vijver kunnen echter alleen groeien, als het vijverwater hard genoeg is. De kalkstoffen in hard water vormen voedingszouten voor de zuurstofplanten. Als deze zouten ontbreken, groeien de zuurstofplanten niet. De planten sterven dan langzaam af.
Een te lage waterhardheid is een probleem, dat vaak in het voorjaar optreedt. Je merkt het pas op, als na verloop van tijd de zuurstofplanten in de vijver niet uitlopen. De vijver krijgt dan last van alggroei en wordt groen.
Waterhardheid vijver verhogen
Het vroege voorjaar is daarom een zeer geschikt moment om de waterhardheid van de vijver te verhogen. Je zorgt er dan namelijk voor, dat er tijdens het groeiseizoen voldoende voedingszouten in de vijver aanwezig zijn. De zuurstofplanten kunnen daardoor goed groeien en de vijver helder houden. Zo blijf je problemen in de vijver voor.
Er zijn diverse middelen verkrijgbaar om de waterhardheid van de vijver te verhogen. Een geschikt all-round middel, dat alle noodzakelijke voedingszouten bevat, is Mineral Clay. Dit is een hardheidsverbeteraar met een langdurige werking.