Stroomverbruik van vijverpompen
Het is weer de periode dat veel mensen de eindafrekening van hun energieleverancier ontvangen. Voor veel mensen is dat het moment om eens onder de loep te nemen, welk apparaat nu precies hoeveel verbruikt. Deze vraag gaat meestal vooraf aan het vervolg, namelijk: Hoe kan ik daarop besparen. Of het motief nu het milieu is of uw portemonnee maakt daarbij niet uit, besparen is een hot item momenteel. Hoe zit het nu met uw vijverpomp? Heeft u al stilgestaan bij dat verbruik?
Energieverbruik
De laatste jaren is er veel veranderd in het energieverbruik van vijverpompen. Nog niet zo lang geleden hadden we pompen die alles konden. Dus te gebruiken voor een waterval, een fontein of bijvoorbeeld een filtersysteem. Makkelijk voor uw keuze maar dat betekent in de praktijk ook veel stroomverbruik. Deze pompen geven namelijk veel water en veel druk. Het lijkt logisch, maar voor de meeste filtersystemen is in verhouding maar weinig druk nodig, maar wel veel water. En voor fonteinen geld het tegenovergestelde. Vaak is veel druk wenselijk, maar minder de hoeveelheid water. Om dit te optimaliseren hebben de fabrikanten van vijverpompen zoals Oase, Auga en SuperFish hun pompen geoptimaliseerd voor bepaalde toepassingen.
Om te kijken of er voor u ook een interessante besparing mogelijk is, dient u natuurlijk eerst te kijken naar het type pomp dat u heeft. Meestal staat dit op de pomp zelf aangegeven. De informatie die op de pomp staat aangegeven ziet u hieronder in 2 voorbeelden.
De informatie die we daaruit af kunnen leiden is de volgende: Beide pompen zijn geschikt voor het Nederlandse netwerk (AC 220-240V met 50 Hz). De linker pomp geeft 30.000 liter per uur (500 liter per minuut) en de rechter 12.000 liter per uur (200 liter per minuut) De daarbij behorende opvoerhoogte is bij de linker pomp 3,0 meter en rechts 7,0 meter.
Pompgrafiek
Zowel deze maximale capaciteit als de maximale opvoerhoogte zijn slechts uiteinden in een grafiek. Er is altijd wel iets weerstand (uit te drukken in opvoerhoogte), maar er is ook altijd iets water gewenst. Makkelijk gezegd geeft elke pomp steeds minder water naarmate er meer weerstand na de pomp komt. Afhankelijk van het type pomp is dit effect meer of minder sterk. In de praktijk wordt de pomp dus daadwerkelijk gebruikt op een bepaald punt, ergens in deze grafieken. Waar precies is afhankelijk van de exacte opstelling in uw vijver.
In deze 2 voorbeelden hebben we een Oase AquaMax Eco Titanium van 30.000 liter per uur met een opvoerhoogte van 3 meter, en een Oase Aquarius Universal van 12.000 liter per uur en 7 meter opvoerhoogte. De AquaMax Eco Titanium gebruikt maximaal 180W, en de Aquarius Universal 270W. Daarnaast is de AquaMax Eco Titanium ook nog eens standaard regelbaar. Als we deze bijvoorbeeld maximaal dimmen geeft deze nog steeds 12.000 liter per uur met een opvoerhoogte van circa 40 cm bij een vermogen van slechts 35W. Voor dezelfde hoeveelheid water is dat dan een besparing van maar liefst 235W, en bij 24 uurs gebruik dus 5,6 kWh per dag! Dat is slechts een verschil als voorbeeld tussen twee hedendaagse moderne pompen. Bij oudere pompen wordt dit verschil steeds groter en de besparing op uw energienota ook! Kijk snel eens naar het vermogen van uw huidige pomp.
Leidingwerk
Helaas is het niet altijd even makkelijk om precies te beoordelen hoeveel weerstand er in het leidingwerk en de opvoerhoogte zitten. Met een flowmeter kunnen we wel exact meten hoeveel water de pomp geeft en van daaruit in de grafiek opzoeken wat de bijbehorende weerstand is. Het nadeel is dat de flowmeter zelf vaak ook weer wat weerstand heeft met inbouwen. Het meten van het uitgangspunt is dus wat gecompliceerd. Soms kan met een aanpassing in het leidingwerk aanzienlijk minder weerstand gecreëerd worden en daardoor nog meer worden bespaard op het stroomverbruik. Zeker met de introductie van de nieuwste generatie regelbare pompen wordt al snel zichtbaar dat leidingwerk met grotere diameters aanzienlijk kan besparen. Waar voorheen een pomp standaard op maximaal stond en de leidingdiameters tot 40 en 50 mm beperkt bleven, is tegenwoordig haast 63 mm de standaard en voor grotere pompen kan dit aanzienlijk oplopen. De PVC-buis betaald u tenslotte maar een keer, terwijl het vermogen van de pomp elk uur opnieuw verbruikt wordt.
De makkelijkste winst is alleen de pomp wisselen voor een meer efficiënter model, het maximale rendement is te behalen door de pomp inclusief het leidingwerk te bekijken.
Wij helpen u graag!
Interesse om te zien wat dit in uw situatie kan betekenen? Kom langs in de winkel met een foto van de situatie en de gegevens van uw pomp. We zullen u uitgebreid informeren over de mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik van uw vijverpomp. Binnen een straal van 25 km. kunt u ook gebruik maken van onze service & advies dienst waarbij we voor € 35,- bij u langskomen voor een advies op locatie. Klik hier voor het maken van een afspraak.