‘Maak landelijk gebied beter toegankelijk voor recreant’
Zeventien organisaties – waaronder Sportvisserij Nederland – roepen het nieuwe kabinet op om de landelijke gebieden beter toegankelijk te maken voor recreanten. In het afgelopen coronajaar is gebleken hoe belangrijk het is om erop uit te gaan. De druk op stedelijk groen was dan ook groot en soms moesten delen van beschermde natuurgebieden worden afgesloten.
Toegankelijk én goed geregeld
De organisaties van NLBuiten werken aan een voorstel om de landelijke gebieden toegankelijker te maken voor iedereen die erop uit wil: wandelaars, fietsers, ruiters, sportvissers, etc. Landeigenaren, grondgebruikers en terreinbeheerders werken mee aan het plan, waarbij het noodzakelijk is aansprakelijkheid, vergoedingen, financiering van voorzieningen, respect van eigendom, vrijwillige participatie van boeren en tuinders en eventuele schade-afhandeling goed te regelen. Het gaat om een nieuwe vorm van publiek-private samenwerking waarvoor betrokkenheid van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen nodig is.
In lijn met bevindingen informateur
Dit initiatief sluit aan op de bevinding van informateur Hamer in haar eindverslag: “Tijdens de coronacrisis is extra zichtbaar geworden hoe belangrijk recreatie, cultuurbeleving en sport en beweging zijn. Zij vormen als het ware het bindweefsel van de samenleving, niet alleen in sociaal en mentaal opzicht, maar ook economisch is er vaak een keten aan bedrijvigheid om deze sectoren heen.” Hoewel de lockdown het tekort aan recreatieve ruimte binnen en buiten steden extra zichtbaar heeft gemaakt, speelt de problematiek van grote recreatiedruk al veel langer. Daardoor staan natuurgebieden onder druk. NLBuiten streeft ernaar dat recreanten kunnen genieten van veel meer kilometers wandel-, fiets en vaarplezier dichtbij huis.