Wat voer ik mijn vijvervissen bij een lagere watertemperatuur?

Wist u dat vissen koudbloedige dieren zijn? Bij koudbloedige dieren is de lichaamstemperatuur ongeveer gelijk aan de omgevingstemperatuur. Dit betekend dat er voor uw vijvervissen een grote verandering plaatsvindt wanneer het kouder wordt. Door de dalende buitentemperatuur daalt de lichaamstemperatuur van de vis en dit heeft invloed op alle biologische processen. Oftewel in voorbereiding op de winter gaan de vissen steeds minder energie verbruiken en zal voedsel langzamer verteerd worden. Hierdoor wordt het voor uw vijvervissen lastiger de energie uit het voer op te nemen. Ook ontstaat de kans dat voeding gaat gisten in de darmen van uw vis. Wanneer de eiwitten in de voeding niet worden opgenomen door de vissen, zullen deze als afvalstoffen in het water terecht komen. Dit zal uiteindelijk een negatief effect hebben op de waterkwaliteit.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat deze problemen gaan optreden heeft Vijvercentrum De Scheper een groot aanbod visvoer dat speciaal ontwikkeld is voor deze koudere periodes. Dit visvoer is licht verteerbaar en is voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Zo worden de vijvervissen voorzien van voldoende energie en wordt voorkomen dat er gisting in de darmen plaatsvindt. Kortom deze voeding heeft zowel een positief effect op uw vissen als op uw waterkwaliteit!

Wheat-Germ Visvoer

Wheat-Germ is de term die het visvoer voor deze speciale periode kenmerkt. Letterlijk vertaalt betekend wheat-germ in het Nederlands tarwekiemen. In dit voer wordt dus slechts maar een klein deel van de tarwekorrel gebruikt. Juist dit deel (de kiem) bevat tientallen belangrijke voedingstoffen en is het jongste deel van een tarwekorrel. Ofwel dit deel is het snelst verteerbaar. Daarom is dan ook belangrijk dat er echt op basis van tarwekiemen gewerkt wordt, en niet gewoon tarwemeel. Een bijkomend voordeel is dat de eiwitten van tarwekiemen voor uw vissen ook een bijzonder hoog aandeel aan essentiële aminozuren bevatten in vergelijking tot andere plantaardige eiwitten. Kortom deze voeding is voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Zo is deze voeding voorzien van onder andere arginine en glutamine, klinkt moeilijk maar deze voedingstoffen zorgen voor de spiergroei en het herstel.

Wheat-Germ Visvoer draagt dus actief bij aan een goede gezondheid en zorgt voor een hoge weerstand ook bij lage temperaturen. Perfect om uw vissen de winter door te helpen! Ook wanneer uw vissen ziek zijn geweest, kan dit voer goed gebruikt worden als aanvulling op het gebruikte medicijn. Als laatste is dit voer ook uitermate geschikt voor stressvolle omstandigheden zoals het uitzetten van nieuwe vissen, verbouwing aan de vijver enzovoorts.

In welke periode verander ik van type visvoer?

Dagelijks komen er vele vragen binnen over het voerschema van vijvervissen. Welk visvoer is geschikt voor deze periode? En tot welke watertemperatuur voer ik mijn vissen? Het is lastig om een periode te binden aan de voerperiode, de watertemperatuur is de belangrijkste maatstaf. Het gedrag van de vissen, en daarmee de behoefte aan energie is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Om de watertemperatuur eenvoudig te bepalen hebben we diverse thermometers in ons assortiment. Zowel analoge als digitale thermometers hebben we beschikbaar.

Watertemperatuur

De watertemperatuur verandert veel langzamer dan de buitenluchttemperatuur. In de meeste gevallen zal de watertemperatuur een gemiddelde zijn tussen de dag- en nacht temperatuur van de buitenlucht. Hoe dieper de vijver des te langzamer reageert de watertemperatuur. Door al deze variabelen adviseren we dan ook altijd, om de daadwerkelijke temperatuur van het water te meten. Als vuistregelen adviseert Vijvercentrum de Scheper om bij een watertemperatuur tussen de 5°C en 10°C met drijvend Wheat-Germ visvoer te voeren.

Bij een watertemperatuur onder de 5°C adviseren wij te voeren met een zinkende korrel gebaseerd op Wheat-Germ. Het voordeel van de zinkende korrel is dat de vissen niet meer in aanraking komen met de koude buitenlucht. Hierbij blijft het wel belangrijk om het gedrag van uw vissen te observeren. Vissen die namelijk in deze periode niet zwemmen, hebben geen behoefte aan voer. Het is niet de bedoeling om vissen die stil op de bodem liggen “wakker” te maken met zinkende korrels.

Merken en korrelgrootte

Uw vijvervissen leven dus in een bepaalde cyclus, waarin de behoefte aan voeding en opname van voedingsstoffen gedurende het jaar varieert. In de lente en herfst wordt geadviseerd voer voor lagere watertemperaturen te gebruiken, terwijl in de koude wintermaanden indien het nodig is gevoerd wordt met zinkende korrels. Kortom ieder seizoen hebben uw vijvervissen behoefte aan andere voeding met een variërend voerschema.

Vijvercentrum de Scheper biedt een ruim assortiment visvoer bestaande uit diverse merken als: Hikari en Saki-Hikari, JPD, Velda, Kusuri en onze eigen hoogwaardige lijn huismerk De Scheper. Het gehele assortiment visvoer is verkrijgbaar in diverse korrelgroottes. Zo zijn bij lagere watertemperaturen kleinere korrels of pellets beter verteerbaar, omdat ze simpelweg een groter oppervlakte hebben in verhouding ten opzichte van grotere korrels visvoer. Let hier dus op bij uw keuze. Hieronder staan een aantal types visvoer die uitermate geschikt zijn om te voeren in de herfst en lente:

Wintermix De Scheper

De Scheper huismerk heeft de naam ‘Winter Mix’ omdat het voor de gehele koudere periode bedoeld is. De Winter Mix is er in zowel een drijvende als een zinkende korrel. In dit visvoer is extra vitamine verwerkt. Hierdoor wordt het voer minder snel vettig, en is het uitermate geschikt voor een langere voerperiode. Bij dit voer is daarom ook extra aandacht besteed aan de houdbaarheidsperiode, zodat u met één emmer van de vroege herfst tot de late lente kan voeren. Kortom Wintermix van De Scheper is hoog kwaliteit visvoer waardoor uw vissen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarnaast is het erg praktisch vanwege de lange houdbaarheid.

De Wintermix heeft een evenwichtige balans in de nutritionele analyse gecombineerd met een optimale verteerbaarheid door het gebruik van Wheat-Germ. De samenstelling van het voer is:  Ruw eiwit 37%, ruw vet 6%, ruwe celstof 4,5%, ruwe as 7,5% . Als laatste zitten er ruime hoeveelheden vitaminen in. Bijvoorbeeld vitamine A 22.500 IE/kg, vitamine D3 3.000 IE/kg, vitamine E 200 mg/kg en vitamine C 300 mg/kg.

Share this post