Vissterfte door (dreigende) droogte
Na de droge zomer van 2018 is het waterpeil wel enigszins aangetrokken, maar op tal van plekken – met name in het oosten en zuiden van het land – is de grondwaterstand nog steeds zorgwekkend laag. Een nieuwe periode van droogte betekent dat opnieuw veel wateren kunnen droogvallen, met vissterfte tot gevolg. Door snel te handelen kan dit in sommige gevallen worden voorkomen.
De zomer van 2018 was in Nederland heet en droog. Het gevolg was dat de waterstand in veel wateren – met name beken en weteringen in het oosten van het land – extreem laag was en diverse wateren zelfs compleet droog kwamen te staan. De vissen bleven achter in ondiepe, zuurstofarme poeltjes voordat ze in veel gevallen het loodje legden.
Met name kwetsbare vissen als de beekprik, elrits, beekdonderpad en rivierdonderpad zijn het slachtoffer geworden van deze droogte, maar ook de sterfte onder ‘sportvissoorten’ als snoek, karper en brasem is in veel wateren met droogstand aanzienlijk geweest.
Meld vissterfte!
Zo zijn sportvissers in 2018 bij dreigende vissterfte op verschillende plaatsen in Nederland in actie gekomen om mee te helpen met het verplaatsen van vissen uit drooggevallen wateren. Op eigen houtje aan de slag gaan is geen goed idee, want je kunt namelijk snel met de beste bedoelingen de verkeerde beslissingen nemen (bijvoorbeeld zieke vissen in een gezond water overzetten).
Calamiteitenteams
Dankzij de inzet van vrijwilligers is vorig jaar een grotere ramp en veel dierenleed voorkomen. Om beter op nieuwe periodes van droogte te zijn voorbereid, zijn er ook calamiteitenteams opgericht. Deze mensen zijn getraind om in het veld zaken te kunnen beoordelen, coördineren en regelen om snel en effectief de benodigde maatregelen te nemen.